Zwanger en seks?

Dat mag en kan gewoon.

Ben je zwanger of je partner en heb je ineens meer, of juist veel minder zin in seks? Maak je je zorgen over de baby om echt van seks te kunnen genieten? Of lijkt er iets veranderd bij je partner? Niets is gek tijdens deze periode.

Zwanger en meer of minder seks.

Sommige vrouwen hebben in de eerste drie maanden van de zwangerschap minder zin in seks. Dit kan komen door hormonale veranderingen, waardoor je last kunt hebben van vermoeidheid en misselijkheid. Minder zin kan ook te maken hebben met een toenemende druk op de blaas. Andere vrouwen hebben juist meer zin in seks. Dat kan bovendien ook erg verschillen afhankelijk van de periode in de zwangerschap. Sommige vrouwen hebben de eerste drie maanden last van hormoonverschillen en daardoor minder zijn. Andere hebben daar veel minder last van. Tussen de drie en zes maanden kan het bij de vrouw juist de zin in seks stimuleren. Veel vrouwen zijn dan vol van energie. De doorbloeding van het genitale gebied (vulva, vagina en clitoris) neemt in deze periode sterk toe.

Harde buiken

Na het vrijen kun je wel last hebben van een harde buik. Dat is een hard en pijnlijk gevoel, alsof je baarmoeder een harde bal is. Dat komt doordat de spieren in je baarmoeder tijdens een orgasme samentrekken. Het kan uren duren voordat je buik weer soepel is. Het is belangrijk dat je probeert te ontspannen: adem rustig naar je buik toe, maak je buik bol bij een inademing en blaas daarna rustig uit. Ook een warme douche of een warme kruik tegen je buik kan helpen om je te ontspannen.

Als je meer wilt weten over vrijen tijdens de zwangerschap én daarna, bestel of download dan de brochure “Zwanger en vrijen” van Rutgers.

Tip: Je staat er misschien niet bij stil, maar al snel na de bevalling kun je gewoon weer zwanger worden.Wil jij meer weten over anti-conceptie na je bevalling? Check dan dit artikel.

Volgend bericht