Gebroken nachten?

Zo kom je ze door…

Gebroken nachten. Ze komen zodra je een kindje krijgt.Er zijn magische momenten in de nacht als je alleen op de wereld met je kindje de nachtvoeding doet. Voelde je je ooit meer van waarde? En er zijn nachten vol gehuil en onzekerheid over wat te doen. Voelde je je ooit wanhopiger?

Hoe overleef je gebroken nachten?

Hoe mooi of lastig gebroken nachten ook zijn, probeer er niet teveel een ding van te maken. Dat is echt een tip van ouders voor ouders. Op fora staan er nog veel meer, zoals:
– Bedenk: het is een fase. Het klinkt flauw, maar deze periode duurt niet eeuwig. En de meeste ouders ervaren dat ze met veel minder slaap toe kunnen dan ze dachten. Een belangrijke kanttekening: er zijn best veel opties om uit te proberen. Want bedenk ook, je kind groeit het meeste als hij of zij (goed) slaapt. Een van die mogelijke opties is inbakeren.
– Maak het jezelf ’s nachts zo makkelijk mogelijk: je kind in de buurt, zo min mogelijk verlichting aan, zoveel mogelijk in je warme bed blijven liggen. Wissel de “nachtdienst” zo mogelijk af met je partner.
– Kijk, als je wakker bent, niet op je telefoon/wekker om te zien hoe laat het is. Dat levert vaak alleen maar stress en ergernis op.
– Pas je eigen ritme aan op de gebroken nachten: vroeg naar bed als het kan, minder avonden iets plannen, genoeg ruimte in je weekend overhouden voor jezelf. Gun jezelf je rust zonder je schuldig te voelen.
– Doet je kind overdag een slaapje? Doe gezellig mee.
– Breng je kind af en toe voor een nachtje bij oma en opa, zus of broer: gezellig voor hen en voor jullie een bijtankmoment.

En dan wordt het stil….

Zoals gebroken nachten erbij horen, hoort ’t er ook bij dat het op een gegeven moment stopt of minder wordt. Baby’s of kinderen die maandenlang hun ouders tot wanhoop drijven, dat is niet per se normaal. Heb jij het gevoel dat het huilen wel erg lang aanhoudt? Ga samen met je partner als je die hebt op zoek naar de oorzaak. Hebben we een slaapritueel, eet of drinkt je kind genoeg, is het te warm of te koud in het bedje, noem maar op.

Volgend bericht