Broodnodig, maar wel aan grenzen gebonden
Onderwijs wordt in Nederland door de overheid betaald. Toch vragen basisscholen en middelbare scholen vaak een vrijwillige ouderbijdrage. Hoe hoog die is, hangt af van de school. Maar vrijwillig blijft ie ten alle tijden.
Wat gebeurt er met jouw vrijwillige ouderbijdrage
Elk kind in Nederland heeft recht op gratis onderwijs. Toch is het geld dat scholen ontvangen, vaak niet genoeg om extra leermiddelen te kopen of activiteiten te organiseren. Dankzij een vrijwillige ouderbijdrage, of bijvoorbeeld sponsoractiviteiten, hebben scholen daardoor net wat meer te besteden. Daar profiteert ook jouw kind van. Want het betreft veelal extra’s die we als ouders vaak wel leuk of belangrijk vinden voor ons kind, zoals bijvoorbeeld een schoolreisje, kerstdiner of sportdag. Maar het kan ook gaan om bijles, huiswerkbegeleiding, examentraining en (langduriger) tweetalig onderwijs. Niet voor niks blijkt dat veel ouders de bijdrage met liefde betalen. Informatie over de hoogte en de besteding van de ouderbijdrage moet overigens helder en duidelijk in de schoolgids staan.
Laat het wel echt vrijwillig zijn
Toch gaan er ook steeds meer stemmen op, dat de vrijwillige ouderbijdrage in sommige gevallen de spuigaten uitloopt. Als niet betaald werd, bestond de kans dat kinderen niet mee mochten doen met activiteiten. Dat bedragen steeds hoger worden en de wijze van communiceren door scholen niet altijd meer zo vrijwillig voelt. Vooral laptops en andere digitale leermiddelen zijn een veel te hoge kostenpost voor ouders. Veel ouders ervaren de vrijwillige ouderbijdrage als een verplichting. Positief is in ieder geval dat er in augustus 2021 een nieuwe wet is aangenomen die het scholen verbiedt kinderen uit te sluiten wiens ouders de extra kosten niet kunnen dragen. Vind je dit een interessante discussie en wil je weten waar de grens ligt, lees hier verder. Ook de column van Ouders & Onderwijs directeur Lobke Vlaming ‘wat schoolbesturen kunnen leren van dr. Phil’ is de moeite waard om te lezen.
Wil jij hierover het gesprek aangaan met school? Check onze top 10 tips oudergesprek.