Huilbaby? Niet schudden!

Check hier de gevolgen van schudden uit frustratie of in spel.

Heb je een huilbaby? Blijf koel en voorzichtig! Het klinkt misschien gek, maar je baby is misschien nog wel kwetsbaarder dan je dacht. Dat heeft vooral te maken met het relatief grote en zware hoofd van baby’s ten opzichte van de rest van hun lijfje. Omdat de nekspieren nog niet heel sterk zijn, kan dat zware hoofd letsel veroorzaken als er te wild gespeeld wordt met de baby (vliegtuigje spelen) of de baby uit frustratie na eindeloos huilen kort door elkaar geschud wordt. Hierdoor kunnen kleine adertjes in de hersenen scheuren. Er treedt dan een bloeding op binnen in het hoofd, in de hersenen.

Een huilbaby is lastig én breekbaar

Als je baby veel huilt, is het soms moeilijk je geduld te bewaren. In een moment van frustratie, vermoeidheid of kwaadheid kun je denken dat je je baby wel even door elkaar zou willen schudden: ‘Wees nu toch eens stil!’ Probeer om te beginnen te ontdekken wat er mis is met je baby en probeer het met troosten stil te krijgen. Blijft je baby ondanks veel warmte, schone luier, voldoende eten en slapen toch huilen, vraag dan om hulp. Bijvoorbeeld bij het consultatiebureau.

Eerste Hulp bij baby’s

Ook als je baby zich verslikt of in een huilbui even stopt met ademen, zou je in paniek misschien je baby heen en weer willen schudden. Doe dat toch niet! Een kort moment van miet ademhalen komt vaak voor bij kinderen, blijf rustig en ondersteun het hoofd van je kind bijvoorbeeld bij overstrekking. Lijkt je kind te stikken, draai hem met zijn hoofd naar beneden en druk 5x flink tussen de schouderbladen. Helpt dit niet, draai hem om en druk 5 keer flink op de borst. Wil je in dit soort situaties echt het hoofd koel kunnen houden, doe dan een Eerste Hulp cursus bij baby’s/kinderen. Dat geeft een veilig gevoel.

Lees hier meer over de risico’s van schudden of bekijk onderstaande korte film. Wil je meer weten over het belang van de eerste 1000 dagen voor de gezondheid en ontwikkeling van jouw kind? Lees dit artikel.

Next Post