Is jouw puber al handig met geld?

Geen stress! Het is te leren. Check hier wat handige tools.

Pubers zijn een speciaal soort kinderen. Ze lijken soms best al volwassen en aan de andere kant zijn het nog kinderen die je ondanks hun grote mond (nee, niet allemaal maar de meeste wel) nog echt de weg moet zien te wijzen in de grote boze buitenwereld. En dat geld ook voor omgaan met geld. Is jouw puber nog niet zo handig met geld? Lees verder voor slimme tips.

Pubers en geld: het is te leren

Uitstapjes met vrienden en vriendinnen, zelf kleding shoppen, sparen voor een gameconsole, het zijn allemaal dingen die kinderen leren omgaan met geld en alle dilemma’s, risico’s en gevolgen die daarbij horen. Hoe help je je kind daarbij? Welke onderwerpen zijn goed om te bespreken? Welke afspraken maak je samen?Kortom: hoe maak je je puber echt financieel verantwoordelijk en een topper met geld?

Puber en geld pinnen

Als ouder geef je je puber steeds meer vertrouwen en verantwoordelijkheden. Zoals een pinpas voor de eigen bankrekening. Best spannend in het begin. Want hoe weet je of je kind niet alles in één keer uitgeeft of voor vrienden van alles gaat voorschieten omdat zij nog geen pinpas hebben? Dit vertrouwen toch geven, begint uiteraard met afspraken maken met je puber over geld en het gebruik van de pinpas. Wat mag hij of zij er wel mee kopen en wat niet. Ook is het verstandig om de eerste jaren de rekening te koppelen aan je eigen online bankieren app zodat je geregeld mee kunt kijken. Gaat het de mist in, neem dan de pas tijdelijk weer terug, herhaal de afspraken en probeer het een maandje of wat nog eens.

Meer weten?

Heb je behoefte aan meer tips rondom geld die pubers aangaan? Het Nibud heeft een handige checklist gemaakt met suggesties op onderwerp. Dit zijn allemaal geldkeuzes in dagelijkse situaties waar je kind vroeg of laat waarschijnlijk mee te maken krijgt. Er is ook een geldtypetest die jou en je kind inzicht geeft in jouw/jullie omgang met geld. Doe ‘m samen maar apart (gaat op leeftijd) en check de verschillen. Misschien kan je zelf nog wat leren van je kind.

Heb je behoefte aan een stoomcursus pubers? Check onze top 10 tips pubers.

Next Post