Speelgoed lenen?

Ga naar de speelotheek

Speelgoed is super leuk en super belangrijk voor de ontwikkeling van je kind. Maar wat is eigenlijk geschikt speelgoed voor welke leeftijd? Waarom hebben we vaak veel speelgoed in huis, terwijl de kinderen er nauwelijks mee spelen. Heel duurzaam is al dat plastic eigenlijk ook niet. Best lastig. Maar wist je dat je speelgoed ook kunt lenen?

Speelgoed lenen bij de speelotheek

Allemaal kennen we de bibliotheek, maar wist je dat er ook speelotheken bestaan. In heel Nederland zijn er talloze aangesloten bij de vereniging van speelotheken. Check hier waar er eentje bij jou in de buurt zit. Het grote voordeel van speelgoed lenen is uiteraard dat het minder geld kost en een duurzaam alternatief is ten opzichte van de speelgoedwinkel. Bovendien werken er vrijwilligers die veel van speelgoed op verschillende leeftijden en voor verschillende doeleinden afweten. Mooi alternatief!

Zelf een duurzaam speelgoed leen ‘systeem’ opzetten

Zit er niet een speelotheek bij jou in de buurt of wil je het zelf aanpakken dan kan je ook een alternatief bedenken in jouw directe omgeving. Misschien zit je wel in een buurt of straatapp. Of is er een ouderapp van de klas. Je kunt voorstellen een tas te vullen met 3 speelgoeditems en die door te geven. De ontvanger haalt er (desgewenst) 1 speelgoeditem uit en stopt er eentje in terug. En zo ga je verder. Je kunt er ook briefjes bij plakken met wat uitleg en tips.

Help je kind kiezen

Los van of je speelgoed leent of koopt (en later weer weggeeft of verkoopt op een rommelmarkt), weet dat een overvloed ervoor zorgt dat je kind het overzicht verliest en juist minder gaat spelen. Een manier om je kind te helpen is een deel uit het zicht te houden en per dag, week of maand een selectie te maken waar je kind makkelijker uit kan kiezen. Denk maar aan jezelf in de supermarkt. Van de eindeloze opties aan toetjes vergaat de trek je of je raakt minstens overprikkeld. Uiteraard is het ook heel leuk om samen te spelen. Zo leert je kind spelenderwijs van jou en jij krijgt goed zicht op de ontwikkeling.

Next Post