Je kind beschermen?

Het begint bij weten waar het gevaar zit.

Als ouder wil je niets liever dan je kind tegen alles beschermen. En terecht! Het is je kostbaarste bezit. Gelukkig leven we in een steeds veiligere wereld, ook al lijkt dat door de stortvloed aan nieuwsberichten die we dagelijks over ons heen krijgen niet altijd zo.

Waar is het gevaar?

Je kind zo goed mogelijk beschermen begint uiteraard bij weten welke gevaren er zoal op de loer liggen: binnen én buiten. In dit geval geldt zeker: een gewaarschuwd mens telt voor twee. Gelukkig is er veel bekend over preventie. Dan gaat het om gevaren in en om het huis voorkomen, maar ook over pesten herkennen en stoppen of bijvoorbeeld leren vallen. Uit onderzoek blijkt dat er elk uur van de dag 20 kinderen op de eerste hulp belanden die zijn gevallen. Bij 0 tot en met 3 jarigen gaat het om een val van een vaste trap, zitmeubel, het (ouderlijk) bed en een speeltoestel. Bij 4 tot en met 11 jarigen gaat het om een val van een speeltoestel. Bij 12 tot en met 18 jarigen gaat het om een val tijdens sporten of van een fiets.

Je kind beschermen tegen vallen

Dat vallen de belangrijkste oorzaak is van letsel bij kinderen is geen kwestie van domme pech. Er zijn drie belangrijke oorzaken waarom kinderen meer vallen én waarom ze ook letsel oplopen na een val: 1. verslechterde motorische vaardigheden omdat kinderen over het algemeen steeds minder bewegen, 2. overgewicht (zelfde oorzaak) en slecht kunnen vallen. Wil jij je kind beter leren vallen? Check hier de oefeningen.

Een van de grootste gevaren voor een kind dat net leert staan en lopen is het overgieten met hete thee of koffie. Verlies je kleintje dus nooit uit het oog en zet hete dranken veilig weg. Bekijk voor meer info ook de video hieronder.

Volgend bericht