Trouwen of anders samenleven?

Het is aan jullie. Check hier de opties.

Misschien heb je net een kind geregen of ben je zwanger. Dan wil je wellicht ook de relatie met je partner vastleggen? Daar zijn natuurlijk verschillende opties voor. Je kunt trouwen, of een samenlevingscontract of een geregistreerd partnerschap aangaan. Uiteraard zijn er wel wat verschillen tussen deze opties, ook ten aanzien van ouderlijk gezag.

Wel of geen ouderlijk gezag na trouwen of een samenlevingscontract

Wie trouwt of een geregistreerd partnerschap aangaat heeft automatisch gezamenlijk ouderlijk gezag over de kinderen. Wel zo makkelijk. Maar bedenk wel: als je uit elkaar gaat heb je wel bepaalde rechten en plichten met en voor elkaar. Zoals het maken van een ouderschapsplan bij scheiding. Een geregistreerd partnerschap kan alleen zonder tussenkomst van de rechter worden ontbonden als er geen minderjarige kinderen meer thuis wonen. In alle gevallen komen er kosten bij kijken, veelal een notaris of zelfs een ambtenaar van de Burgerlijke Stand. Ook qua belasting betalen zijn er gevolgen in alle drie de opties.

Keukentafelgesprek

Voordat je besluit welke optie het beste bij jullie past, is het verstandig om het ‘bekende’ keukentafelgesprek te houden. Wat voor gezin willen jullie zijn? Welke familiewaarden zijn voor jullie beiden belangrijk? Hoe willen jullie werk en zorg verdelen? Hoe verdelen jullie de overige taken? En welke vorm, trouwen, geregistreerd partnerschap of een samenlevingscontract, past daar dan bij? Dit gesprek vooraf voeren, kan problemen op korte en lang termijn voorkomen. Je zou een deel van de afspraken zelfs kunnen vastleggen.

Voorkom de zoveelste scheiding

Misschien klinkt dit allemaal overdreven, onromantisch of heel juridisch (lees: ongezellig), maar feit is dat best veel relaties, welke vorm ze dan ook hebben, voortijdig worden afgebroken. Gemiddeld genomen zo 1 op de 3. Dus welke juridische vorm je ook kiest om jullie liefde in te gieten de voorbereiding voor een gelukkige en langdurige relatie is meer dan een mooie jurk uitzoeken en een dinertje organiseren.

Wil je je relatie meteen vanaf de start goedhouden? Check dan onze top 10 tips ouderschap en/of onze stoomcursus relatie hieronder.

Next Post