Check hier of er nog enig land mee te bezeilen is. (Vast wel!)
Kleine kinderen, kleine zorgen, grote kinderen, grote zorgen? Ergens is dat misschien wel zo. Misschien ervaar je het aan den lijve en heb je nu al een echte (pré)puber in huis. Blijf ademhalen en ontdek hier hoe leuk pubers ook kunnen zijn.
Geen puber is hetzelfde
Is jouw kind nog best wel jong, maar gedraagt hij of zij zich soms al als een puber? Niet zo gek, want de puberteit zet bij veel kinderen eerder in dan vroeger. Lichamelijk, maar ook in het puberbrein gebeurt er van alles. Eigenwijsheid en emotionele schommelingen horen daarbij: je kind kan in vertwijfeling raken van zoveel veranderingen, probeert de eigen ‘ik’ te vinden en zoekt alleen al daarom grenzen op. Voor ouders is het vaak ook zoeken: wat gebeurt er nu eigenlijk? Wat is ‘normaal’, wat niet? Welke grenzen stel je, hoever reikt je begrip? Wanneer grijp je in en wanneer laat je los? Hoe bereik je je prépuber en zorg je ervoor, dat je er samen goed doorheen komt? Geen enkele ontwikkeling gaat hetzelfde, geen gezin is hetzelfde. Pasklare antwoorden zijn er dus niet.
Je prepuber (leren) begrijpen
Wel vind je op opvoeden.nl uitgebreide informatie over alles wat met deze fase te maken heeft. Hier red je het natuurlijk echt niet mee, maar het is een begin. Adem in, adem uit. Wat ook helpt, open met andere ouders over je (pré)puber praten. Gooi zelf eens een balletje op over die leukerd bij jou in huis en je zult versteld staan. Het gras is echt niet groener bij de andere puberouders. Heb je het even helemaal gehad en wil je de jouwe het liefst achter het behang plakken? Lees dan bijvoorbeeld het boek van Tisha Neve: pubers zijn leuk! (ondertitel: als je ze begrijpt).
Behoefte aan een stoomcurses pubers? Check onze top 10 tips pubers.