Ga je scheiden?

Dan valt er veel te regelen.

In Nederland worden per jaar zo’n 85.000 stellen in de echt verbonden. Daarvan haalt ruim 35% de eindstreep niet en dat is in 80% van de gevallen op initiatief van de vrouw. Gemiddeld zijn mannen en vrouwen zo begin 40 als ze uit hun relatie stappen. De drie belangrijkste redenen om te gaan scheiden zijn: gebrek aan aandacht en liefde, niet met elkaar kunnen praten en vreemd gaan. Al deze gebroken relaties zorgen ervoor dat gemiddeld 1 op de 6 kinderen een scheiding meemaakt. Hier zijn de cijfers van ongetrouwde stellen die uit elkaar gaan nog niet in meegerekend. Aangezien scheiden zo veel voorkomt, is er veel kennis over hoe je op een ‘goede’ manier uit elkaar kunt gaan; goed voor jou/jullie en goed voor de kinderen.

Het beëindigen van een relatie is hoe dan ook vaak een ingrijpende gebeurtenis. Nog meer, als er kinderen in het spel zijn. Het klinkt misschien gek, vooral als alles tussen jullie goed lijkt te gaan, maar toch is het goed om eens stil te staan bij het “wat als” scenario. Hoe regelen jullie de zorg? Hoe de geldzaken? Hoe zorg je ervoor, dat jullie zelf, maar vooral ook je kind(-eren) goed uit de scheiding komen? Hoe voorkom je een vechtscheiding of financieel gedoe en wat doe je bij conflicten rond het uit elkaar gaan? Bespreek het met elkaar. En wees geïnformeerd, als het onverhoopt zo ver mocht zijn. Hier lees je wat er gebeurt als je ondanks alle goede bedoelingen toch in een conflictscheiding bent beland. Villa Pinedo is er trouwens speciaal voor kinderen van ouders die scheiden. Daar kunnen ze bijvoorbeeld in contact komen met een buddy; een mentor die zelf ook ervaringsdeskundig is, dus zelf ook gescheiden ouders heeft. Om je te helpen in lastige tijden heeft het Nibud te regelen zaken bij elkaar gezet. Ook de belastingdienst biedt informatie in dit geval, ook over de verdeling van je ouderdomspensioen. Check tot slot deze handige checklist van de Belastingdienst zodat je niets vergeet te regelen.

Voor nog meer snelle tips rondom ‘zo goed mogelijk’ scheiden, check onze top 10 tips scheiden. Lees hier meer over hoe je het met de kinderen kunt bespreken.

Next Post