(Spoiler: een definitief einde van de relatie zit er met kinderen niet in.)
In Nederland worden per jaar zo’n 85.000 stellen in de echt verbonden. Daarvan haalt ruim 35% de eindstreep niet en dat is in 80% van de gevallen op initiatief van de vrouw. Gemiddeld zijn mannen en vrouwen zo begin 40 als ze uit hun relatie stappen. De drie belangrijkste redenen zijn: gebrek aan aandacht en liefde, niet met elkaar kunnen praten en vreemd gaan. Al deze gebroken relaties zorgen ervoor dat gemiddeld 1 op de 6 kinderen een scheiding meemaakt. Hier zijn de cijfers van ongetrouwde stellen die uit elkaar gaan nog niet in meegerekend. Aangezien scheiden zo veel voorkomt, is er veel kennis over hoe je op een ‘goede’ manier uit elkaar kunt gaan; goed voor jou/jullie en goed voor de kinderen. Check onderstaande 10 tips als je een scheiding overweegt of er al toe besloten hebt.
De lastigste (misschien) zetten we meteen maar bovenaan: praat positief over je ex en blijf je ex als ouder van je kind zien. Dat heeft een positieve invloed op de kinderen én op de relatie met je ex. Dat laatste is uiteraard belangrijk want het voorkomt ruzies en die wil je zeker niet hebben waar de kinderen bij zijn. En uiteraard: dwing je kind niet om te kiezen.
Een ouderschapsplan maken is verplicht bij een scheiding met kinderen. Hierin staat de verdeling van zorg- en opvoedingstaken, hoe de ouders elkaar informeren en raadplegen over belangrijke zaken en de verdeling van de kosten voor verzorging en opvoeding. Hie kun je hulp inschakelen of je kunt zelf een ouderschapsplan maken op basis van deze vragen.
Heb je besloten te scheiden dan ben je misschien niet direct ieder in een eigen woning. Natuurlijk is er nog veel te bespreken, maar overleg over de scheiding en verdeling rondom de kinderen niet waar je kinderen bij zijn. De kans dat er onenigheid ontstaat over welke verdeling dan ook, kan een pijnlijk of ongemakkelijk gevoel bij de kinderen veroorzaken die ze niet snel kwijt raken. Maak daarnaast duidelijk aan je kind dat hij of zij geen enkele schuld heeft aan de scheiding, zadel je kind niet op met geheimen en geef – als je eenmaal een eigen woning hebt – geen boodschappen voor je ex aan je kind door en toon echte interesse in wat je kind te vertellen heeft over de ander en de tijd daar.
Respecteer het tempo van de ander. Scheiden is een proces. Misschien ben jij degene die de knoop heeft doorgehakt, maar dat betekent niet dat je ook het tempo kunt dicteren.
Vraag op tijd hulp bij een mediator of (relatie-)therapeut. Dat laatste klinkt misschien gek, maar bedenk dat je nog altijd veel tijd met elkaar zult doorbrengen om te overleggen over de kinderen en af te stemmen. Dus een definitief einde aan de relatie zit er in die zin niet in. Hulp voor de kinderen vind je bij Villa Pinedo.
Maak een geluksladder samen met je kind(eren). Een top tien wensenlijstje waar je kind gelukkig van wordt in de nieuwe situatie. Zoals een tweede fiets bij de andere ouder. Of een ontmoeting tussen papa en mama’s vriend.
Zorg goed voor jezelf. Scheiden of uit elkaar gaan staat in de top 3 van stress momenten of zelfs mogelijke trauma’s. Wees dus lief voor jezelf en ontspan bewust.
Ga erop uit. Na een scheiding is het soms lastig om weer aansluiting te vinden; zowel bij bestaande vrienden waar je nu ineens alleen komt, als bij nieuwe vrienden. Toch is het belangrijk om leuke dingen te blijven doen en niet in een isolement te raken.
Investeer in je persoonlijke ontwikkeling. Een moment van scheiden of uit elkaar gaan is hét moment om dat te doen. Waarschijnlijk heb je toch net iets meer tijd voor jezelf als de kinderen bij de ander zijn. Daarnaast kan het waardevol zijn om jouw aandeel te onderzoeken in de stukgelopen relatie en te kijken waar ontwikkelpunten liggen. Zo maak je van iets verdrietigs ook een mooie kans op meer geluk.
Als je net gescheiden bent, heb je misschien meer dan anders gewoon tijd met jezelf nodig. Een mooie aanleiding om te lezen over scheiden. Hier vind je een boeken top 10 voor jezelf en voor de kinderen.