Check hier ervaringsverhalen.
Ben je bang dat je een postnatale depressie hebt? Of ben je, net bevallen en niet simpelweg niet echt blij? Praat erover. Met je (eventuele) partner en mensen die dicht bij je staan. Vind je dat lastig of is er meer aan de hand? Er is hulp.
Wat is een postnatale depressie?
Wist je dat veel vrouwen (zo’n 50 – 80%) in de eerste periode de babyblues hebben? De spontane huilbuien, prikkelbaarheid, nervositeit en slaapproblemen gaan gelukkig meestal vanzelf over. Maar wat als je somberheid, angst, prikkelbaarheid maandenlang duurt? En je maar weinig plezier ervaart van je baby en je vooral angstig en onzeker voelt?Dan heb je misschien een postnatale depressie.
Er is niet één aanwijsbare reden voor het ontstaan van een postnatale depressie. Het kan erfelijk zijn of het kan liggen aan je hormonen, schildklier of een gebrek aan vitamine. Daarnaast kunnen relatieproblemen of andere sociale factoren of persoonlijke trauma’s ermee te maken hebben. Hoe dan ook, er is dus niks mis met jouw moeder- of vadergevoelens (ook vaders kunnen een postnatale depressie krijgen).
Vraag hulp
Misschien voel je je schuldig? Je zou toch heel gelukkig moeten zijn nu? Weet dat er niets is om je voor te schamen. Een postnatale depressie komt vaak voor. Jij hebt hier niet voor gekozen. Er is hulp en een postnatale depressie is over het algemeen goed te behandelen. Op internet kan je er veel informatie over vinden, maar ons advies: ga naar je huisarts. Ook als het om je partner gaat, is het belangrijk om zijn of haar hulp erbij te halen. Blijf er in ieder geval niet mee zitten.
Benieuwd naar ervaringen van anderen? Kijk onderstaande video van Marlieke Koks. Heb jij behoefte aan wat wat extra tips om je door een pittige periode heen te helpen? Check dan onze top 10 tips ouderschap.