Betrokken vaderschap?

Vul je op jouw manier in, maar weet één ding: het is super goed voor je kind.

Je kent hem vast nog wel, misschien zelfs wel uit je eigen jeugd: die vader die op zondag het vlees snijdt. Het is een beetje een cliché beeld dat de vaders van eerdere generaties waarschijnlijk ook geen recht doet, maar hé wij leven nu. En nu weten we steeds beter hoe goed betrokken vaderschap is voor kinderen.

Een mannelijk rolmodel die niet alleen het geld mee naar huis neemt, maar er ook in levende lijve is voor zijn kind. Voor de baby, de dreumes, peuter, basisschoolkind, de tiener, puber etc. In alle leeftijdsfases speelt de vader (naast de moeder) een absolute hoofdrol en geen bijrol. Gelukkig willen ook steeds meer mannen vaderen, dus dat komt goed uit. Want hoe meer andere vaders je ziet op bij de kinderopvang, in de speeltuin, op het schoolplein of langs het voetbalveld, hoe normaler en leuker het wordt.

Vind je het leuk om meer te weten over betrokken vaderschap check dan de praktijkvader of vadermagazine. Op beide platformen vind je veel informatie, ervaringsverhalen maar ook trainingen en concrete tips.

Betrokken vaderschap in de praktijk

Ook de overheid ziet in hoe belangrijk betrokken vaderschap is. Zowel voor de vaders en de kinderen, als voor de moeders die we graag de mogelijkheid bieden om hun leuke baan te behouden. De uitbreiding van het aanvullend geboorteverlof en betaald ouderschapverlof zijn daar mooie concrete bewijzen van. Steeds meer onderzoek wijst namelijk uit dat de aanwezigheid én betrokkenheid van de vader, juist tijdens die eerste weken, van onschatbare waarde is voor het welzijn van het hele gezin. Je bent als vader niet alleen een enorme steun voor je partner, die dankzij jouw aanwezigheid beter kan herstellen van de pittige bevalling, maar het stelt je ook in staat om vanaf dag één in je vaderschapsrol te stappen, actief de zorg op je te nemen en ook nog eens veel tijd met je pasgeboren baby door te brengen. Aanvullend onderzoek wijst bovendien uit dat ouders die de eerste, hectische weken samen hebben doorgemaakt, ook in de jaren daarna een betere verdeling ervaren in de combinatie van werk en ouderschap.

Check onderstaande video en ontdek hoe andere vaders hun betrokken vaderschap beleven.

Volgend bericht