Ouders en Onderwijs?

School doe je samen.

Je hebt het misschien al ervaren, maar de basisschool van je kind wordt in de loop der tijd eigenlijk ook een beetje jóuw school. Samen zijn jullie er voor jouw kind, tenslotte. Maar wist je, dat de rolverdeling tussen ouders en onderwijs voor een deel zelfs wettelijk is bepaald? Gebonden aan regels, verplichtingen én bepaalde rechten? Gelukkig maar!

Ouders en onderwijs: in gesprek

Dat de samenwerking tussen ouders en onderwijs wettelijk is vastgelegd klinkt misschien erg officieel, maar het komt er bijvoorbeeld op neer dat je mag verwachten dat school je informeert over hoe het met je kind gaat en wat er op school allemaal gebeurt. Dat klinkt al een stuk logischer toch? Niet alleen in een nieuwsbrief of op een informatieavond, maar geregeld ook één op één (checklist oudergesprek). Bereid je altijd goed voor op zo’n gesprek, stel vragen en maak afspraken met school. Na het gesprek kan je dat ook met je kind bespreken zodat hij of zij zich ook betrokken voelt.

Ouderbetrokkenheid

Andersom rekent het onderwijs ook op jou als ouder en zal het team soms een beroep op je doen. De één ziet die vorm van ouderbetrokkenheid als een opgave, de andere ouder staat vaak al in de startblokken als het gaat om de inzet bij activiteiten in de klas en daarbuiten. Voorbeelden van ouderbetrokkenheid thuis zijn voorlezen, rijmen of gesprekjes voeren over school en helpen bij huiswerk. Als ouder laat je je betrokkenheid ook zien door naar rapportbesprekingen en ouderavonden te gaan. In de ouderraad gaan zitten of de MR kan ook ,maar kost wel wat meer tijd dan bij tijd en wijlen luizenpluizen. Hoeveel of hoe weinig tijd je ook beschikbaar hebt, vaak kun je als ouder wel iéts bedenken dat bij je past en waarmee je de de klas van je kind of misschien we de hele school vooruit helpt. Zo maak je het nog leuk ook, voor jezelf en voor je kind!

Ga je in gesprek met school, bijvoorbeeld over de groei die je kind laat zien of het gebrek aan plezier dat hij of zij aan school beleefd, check dan vooraf de gesprekswijzer. Behoefte aan snelle tips voor het oudergesprek? Check dan onze top 10 tips oudergesprek.

Next Post