Om dat makkelijker te maken is er jaarlijks 'coming out day'.
Uit de kast komen is een uitdrukking die gebruikt wordt voor (onder meer) jonge LHBTQIA+’ers. Overigens blijkt uit recent onderzoek dat de helft van die jongere het eigenlijk helemaal niet fijn vindt om ‘uit de kast te komen’. Het is toch een soort van boodschap dat je afwijkt van de norm. Iets dat juist voor jongeren heel lastig is. Toch erkent een groot deel dat ‘uit de kast’ komen belangrijk kan zijn. Door open te zijn over je seksuele oriëntatie of genderidentiteit is er ruimte om erover te praten, het verder te onderzoeken en gelijkgestemden te ontmoeten. Jonge LHBTQIA+’ers geven dan ook aan dat het ‘uit de kast’ komen ze gelukkiger heeft gemaakt of in ieder geval minder depressief.
Coming Out Day
Om die openheid ook in de rest van de maatschappij te stimuleren, is er jaarlijks de coming out day (oktober). Coming Out Day is een internationale dag van aandacht en respect voor lhbti’s en queer-personen. Deze dag komt jaarlijks terug op 11 oktober. Een belangrijk statement van deze dag is: jezelf zijn, ongeacht je seksuele geaardheid of genderidentiteit. De term Coming Out verwijst naar het idee “uit de kast komen”. Veel jongeren én ouderen gebruiken Coming Out Day dan ook om uit de kast te komen. Ze vertellen dan tegen vrienden, klasgenootjes of familieleden dat ze lesbo, homo, bi, transgender, intersekse of queer zijn.Overigens is het ‘uit de kast komen’ niet een momentopname. Jonge LHBTQIA+’ers geven aan dat het in verschillende groepen steeds weer terugkomt en ze vaak het gevoel hebben zich op ‘verschillende podia’ te moeten verantwoorden.
Wil je meer weten over ‘hokjes denken’, luister dan deze podcast van HUMAN.
Wil jij je kind steunen in uit de kast komen met voor gender of voorkeur dan ook of simpelweg meer weten over coming out day, check onderstaande link naar de site van comingoutday.
Heeft jouw kind behoefte aan meer contact met andere jongeren die ‘uit de kast’ komen? Check dit artikel.