Een lastig onderwerp
Kinderen en rouw? Dat hoort niet bij elkaar, zul je misschien zeggen. Toch krijgen veel kinderen op enig moment in hun jonge leventje te maken met het verlies van een dierbare.
Hoe help je een kind in rouw?
Jaarlijks worden veel kinderen geconfronteerd met de dood. Vaak is het een grootouder of iemand uit de omgeving van het kind, maar het kan ook iemand uit het gezin zelf zijn. Ieder jaar verliezen ongeveer 7000 kinderen een van hun ouders, een broer of een zus. Zo’n gebeurtenis is vaak dermate ingrijpend dat ouders zich al snel zorgen gaan maken over hun kinderen. Wat gaat er om in hun hoofd? Hoe voorkom je dat ze ‘blijvende schade’ oplopen? En wanneer moet je eventueel hulp inroepen?
Hoe help je je kind om te gaan met rouw en groot verdriet, dat zó intens kan zijn? Hoe help je het rouwen én helen? En wanneer weet je of het kind er relatief gezien goed doorheen is gekomen? Hier lees je rondom een aantal prangende vragen meer hierover. Bijvoorbeeld dat als je het gevoel hebt dat het wel goed lijkt te gaan met je kind of het kind van een ander, maar je daarover toch twijfelt, je dat gevoel zeker moet volgen. Want als de verliesverwerking stagneert is er een reële kans dat er zich ernstige emotionele en psychosociale problemen ontwikkelen. Kinderen kunnen dan vermijdingsgedrag vertonen, negatief gedrag of juist voor iedereen willen zorgen. Het beste kan je je kind helpen door open gesprekken te voeren, stel vragen en luister echt naar wat je kind te zeggen heeft. Dat hoeft niet aan tafel of op de bank. Kinderen vinden het vaak fijn om iets te doen als ze met een ander praten. Bijvoorbeeld: samen afwassen of een wandeling maken.
Hulp nodig?
Gelukkig zijn er veel organisaties die veel ervaring hebben met kinderen en rouw en je kunnen helpen in een zeer lastige en verwarrende tijd voor jezelf en voor je kinderen. Check onderstaande link.