Hoe creëer je veiligheid voor jouw peuter?

Je kind kan net lopen en ineens dreigt overal gevaar. Check deze snelle tips.

Het is een geweldig, magisch moment. Een moment waarvan je als vader of moeder intens hoopt dat je erbij bent. De eerste stapjes. Na de euforie daalt al snel het besef in. Overal dreigt ineens gevaar voor de veiligheid van jouw peuter.  Om te kunnen blijven genieten is het goed om het gevaar, zeg maar, recht in de bek te kijken. Een gewaarschuwd mens telt voor twee, niet waar?

Veiligheid in huis voor jouw peuter

Omdat de wereld voor je kind helemaal nieuws is, kent het nog geen gevaar. Soms lijkt dat heel onlogisch of zelfs dom, maar het is eigenlijk heel logisch. Soms helpt het dubbel zo snel als je kind zijn hoofd stoot tegen de tafel om te snappen dat je beter omhoog komt nadat je eerst hebt gekeken waar je opstaat. Maar ja, sommige ervaringen moet je echt voorkomen. Dus creëer meer veiligheid voor je kruipende baby of peuter die net begint te lopen.

Stap in de wereld van jouw kind

Een goede manier om te beginnen, is zelf op de grond gaan zitten en zo te zien waar een kind allemaal bij kan en wat er ‘interessant’ uit ziet. En natuurlijk moet je – naast veiligheidsmaatregelen – alert blijven. Overdrijf dat niet: probeer een balans te vinden tussen beschermen en stimuleren. Daarnaast waarschuw je regelmatig en op serieuze toon voor echt gevaarlijke dingen zoals een trapgat (denk aan een traphekje) en hete thee.

Let op gevaarlijk speelgoed

Berg zeker ook scherpe voorwerpen en ook schoonmaakmiddelen goed op voor je kind. Dat betekent dat je ze hoog, buiten bereik, van je kind opbergt of laag maar dan wel gebruikmakend van kinderveilige sluitingen. Maar vergeet daarbij niet het speelgoed te checken. Zeker als je al een ouder kind hebt. Een leuk legopoppetje van je zesjarige kan levensgevaarlijk zijn voor je ontdekkertje van anderhalf.

Dus via onderstaande link alles over meer veiligheid rondom peuters en huisdieren, traphekjes, elektriciteit, voorwerpen inslikken, etc. Wil je nog meer zekerheid en veiligheid voor je kind? Overweeg dan een EHBO-cursus van het Rode Kruis.

Volgend bericht