Gemiddeld 12 vakantieweken en 5 studiedagen? Reken maar uit!
Schoolvakantie. Soms lijkt het als werkende ouder wel alsof de een nog niet afgelopen is, als de volgende zich alweer aandient. Best lekker voor de kinderen, maar hoe fix jij dat met een beperkt aantal vakantiedagen? Nou, niet! Hier wat tips om het onmogelijke mogelijk te maken.
Schoolvakantie…en meer.
Vakantiedagen, feestdagen, studiedagen, lesuitval of ziekte… alles bij elkaar is je kind gemiddeld 13 weken van het jaar vrij van school. Dat goed invullen kan best een klus zijn als je werkt. Hoe los jij dat op?
We hebben een paar tips voor je op een rij gezet:
1. Maak je gebruik van kinderopvang? Plan aan het begin van het schooljaar meteen de dagen in dat je kind naar de BSO kan tijdens studiedagen en in de vakanties.
2. Speelafspraken (wel op tijd -laten- regelen!) zijn natuurlijk altijd een goed idee.
3. Maak aan het begin van het schooljaar met meerdere ouders van vriend(innet)jes uit de klas een schema voor de geplande studiedagen. Zo verdeel je de druk en kun je er op de dag dat jij aan de beurt bent echt iets leuks van maken.
4. Logeren doet het bijna altijd goed. Zeker in vakantietijd zorgen logeerpartijen bij oma en/of opa, nichtjes en neefjes of vriendjes, die wat verder weg wonen, voor veel lol.
5. Overweeg een paar dagen of weekje kamp (sport-, muziek-, zeil- of huttenbouwkamp, bijvoorbeeld). Ze zijn er in alle soorten en maten, sommige zelfs gratis. Doe samen met je kind het uitzoekwerk voor de nodige voorpret.
6. Bespreek tijdig met je werkgever of je misschien extra uren kunt draaien in de weken dat je kind wél naar school gaat, zodat je in de schoolvakanties wat meer kunt opnemen. Bij veel werkgevers kun je ook extra vakantiedagen kopen, al is een oppas als alternatief meestal wel wat goedkoper. Misschien kun je in overleg met je werk tijdens de vakantie wat eerder of juist later beginnen en wat eerder thuis zijn.
Succes!
Behoefte aan een spoedcursus werk en zorg combineren? Check onze top 10 tips werk en zorg.