Deed jouw minderjarig kind een (online) aankoop?

Wees gerust. Dat geld kun je terugkrijgen.

Heeft jouw minderjarig kind per ongeluk (of) expres een online aankoop gedaan? Wees gerust, dat geld kun je terugvragen aangezien de verkoper officieel toestemming moet hebben van de ouders.

Een aankoop door een minderjarig kind is zo gedaan

Vooral kinderen spelen graag online games. Deze spelletjes op internet of in een app lijken vaak gratis. Maar pas op, binnen het spel zijn soms allerlei extra’s te koop. Bijvoorbeeld extra levens, wapens, outfits voor het personage of uitbreidingen van het spelletje. Soms is niet duidelijk wat zo’n extra onderdeel in euro’s kost en wat je er voor krijgt. Een aankoop is dan snel gedaan!

Maar ook andere aankopen van jouw minderjarig kind, abonnementen of bijvoorbeeld toezeggingen op Marktplaats mogen juridisch gezien niet plaatsvinden zonder de aanwezigheid van een meerderjarige, zoals de vader of moeder. Gelukkig maar!

Geen zorgen je krijgt je geld (in de meeste gevallen) terug

Niet goed, geld terug. Eigenlijk geldt dat voor alle (online) aankopen die je minderjarig kind (per ongeluk) doet. Omdat een kind onder de 18 jaar niet zelfstandig aankopen mag doen, kan je daar altijd op terugvallen. Uiteraard alleen als je niet schriftelijk of mondeling toestemming hebt gegeven. Dat is een gerust gevoel als je ineens allemaal betalingen voorbij ziet komen waarvan je totaal niet op de hoogte was. Met name online kan het nog wel een wat uitzoekerij zijn wie de officiële verkopende partij is. Heb je hulp nodig bij het terugvorderen van een online aankoop van jouw minderjarig kind? Check Consuwijzer. Ze kunnen je ook helpen bij andere aankopen waar jij het als ouder niet mee eens bent. Hier vind je ook een handige voorbeeldbrief die je kunt gebruiken bij je bezwaar.

Hoe voorkom je een aankoop door je minderjarig kind?

Voorkomen is beter dan genezen, al was het maar omdat terugvorderen natuurlijk wel weer tijd kost, die je eigenlijk niet hebt. Om (online) aankopen door je minderjarig kind te voorkomen is het belangrijk dat je op alle apparaten waar een betaalmiddel aan hangt instelt dat er altijd eerst een wachtwoord gegeven moet worden. Verander dat wachtwoord dan met enige regelmaat. Kinderen zijn slim!

Heb je behoefte aan meer tips om met pubergedrag om te gaan? Check onze top 10 tips pubers en kijk onderstaande korte stoomcursus pubers.

Volgend bericht