Zeker als je gaat scheiden.
Als je gaat scheiden of uit elkaar gaat, ben je in de meeste gevallen volgens de wet verplicht om een ouderschapsplan te maken. Daarin staat onder meer wie welke zorg en welke kosten op zich neemt.
Ouderschapsplan verplicht én zinvol
Een ouderschapsplan is alleen verplicht voor ouders die getrouwd zijn of een geregistreerd partnerschap hebben. Toch is het in alle gevallen zinvol om de nieuwe afspraken in een plan te gieten. Dan ben je genoodzaakt om er samen voor te gaan zitten en heb je altijd iets om op terug te vallen. Heldere afspraken zijn bovendien in het voordeel van kinderen, want ze voorkomen ruzie en daar houden kinderen niet van. Bovendien is het bij het maken van een ouderschapsplan de bedoeling dat je de kinderen erbij betrekt. De mate is uiteraard afhankelijk van de leeftijd van de kinderen. Het helpt in ieder geval om de kinderen – ondanks de verdrietige situatie – weer in hun kracht te zetten en te laten zien dat zij er toe doen.
Meer weten over verdeling van de kosten en alimentatie
Als je gaat scheiden, is het belangrijk om te bepalen waar de kinderen gaan wonen en hoe je de kosten gaat verdelen. Je bent als ouders verplicht om na een scheiding je kind financieel te ondersteunen tot het 21 jaar is. Afhankelijk van de verdeling van de zorg voor de kinderen en het inkomen van beide ouders wordt vastgesteld of er kinderalimentatie betaald moet worden. Kijk op Nibud.nl voor meer informatie en voor het handige Geldplan scheiden dat je helpt overzicht te krijgen in je huidige situatie en toekomstige financiële situatie na scheiding. Uit elkaar gaan is namelijk een risicofactor voor financiële problemen en overzicht helpt die te voorkomen. Het geldplan Scheiden is eenvoudig in te vullen. Waar nodig staat een toelichting. In het geldplan Scheiden beantwoord je – anoniem – enkele vragen over jouw/jullie persoonlijke situatie.
Behoefte aan meer nuttige tips voor als je gaat scheiden? Check onze top 10 scheiden.