Start bij het landelijk steunpunt donorconceptie.
Eén op de zes Nederlandse stellen met een kinderwens lukt het niet om binnen een jaar zwanger te worden. Zij worden verwezen naar het ziekenhuis voor hulp. Soms lukt het dan na een medische behandeling wel. Maar niet altijd. Heb jij ook een kinderwens en heb je daarvoor een eicel- of spermadonor nodig? Op het landelijk steunpunt donorconceptie vind je veel informatie rondom donor worden of een donor zoeken.
Een landelijk steunpunt voor hulp & steun
Het LIDC wil een onafhankelijk en betrouwbaar informatiepunt zijn voor iedereen die direct met donorconceptie te maken heeft: donorkinderen, (aspirant) donoren en (wens)ouders. Het steunpunt streeft daarnaast naar erkenning dat gezinnen gevormd met behulp van donorconceptie specifieke vragen en ondersteuningsbehoeften kunnen hebben. Denk je hier als donor of wensouder over na? Check deze site eens en lees daar de ervaringsverhalen van anderen. Het steunpunt stimuleert daarnaast donoren om het opgeven van hun anonimiteit te overwegen met het oog op het welzijn van ‘hun’ donorkinderen. Bij Freya, de vereniging van mensen met vruchtbaarheidsproblemen, kun je ook terecht voor meer informatie (inclusief brochure) en ondersteuning.
Gezinnen en donorconceptie
Kiezen voor donorconceptie doe je niet zomaar. Dan heb je vaak al een heel traject achter de rug. Soms jaren vol teleurstellingen, als zwanger worden weer niet lukte. Toch zijn gezinnen met kinderen die geboren zijn uit donorconceptie eigenlijk hele gewone gezinnen. Behalve dat er een biologische ouder buiten het gezin woont. Hoe je daar als gezin mee omgaat is aan jezelf. Wel weten we steeds meer hoe fijn het voor veel kinderen is om in ieder geval te weten wie je biologische vader of moeder is. Wensouders die met behulp van donorconceptie alsnog ouders kunnen worden, zijn uiteraard zielsgelukkig daarmee. Maar ook de donoren zelf hebben heel vaak een zeer voldaan gevoel bij wat ze hebben kunnen betekenen en het idee dat er (nog meer) kinderen van hen rondlopen.
Check hieronder het verhaal van donoren Lex en Nico.