Moet je iets regelen of gaat het automatisch?
Wat is het verschil tussen gezag en erkenning? Stel: je bent aanstaande vader (of duomoeder), maar niet getrouwd en hebt geen geregistreerd partnerschap. Ben je dan wel officieel de ouder van je kind?
In het kort komt het hier op neer: in ons land staan alle minderjarigen onder gezag: voor officiële handelingen is de handtekening van een ouder nodig. Meestal oefenen de ouders samen het gezag uit. Maar ook 1 ouder of een ouder met iemand anders samen of een voogd kan het gezag over een kind hebben. Je bent de wettelijke ouder en krijgt dat gezag automatisch als je moeder wordt of als man getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap hebt met de moeder van het kind (ook, als je niet de biologische vader bent!).
Zijn jullie niet getrouwd of geregistreerd partners, dan kun je als vader of als duomoeder je kind erkennen. Let op: erkenning maakt je nog niet tot wettelijke vertegenwoordiger van je kind. Daarvoor moet je eerst het ouderlijk gezag aanvragen. Ook een niet-ouder kan in bepaalde gevallen gezag krijgen van de rechter. Hier staan de regels hierover uitgelegd.
Hoe zit het dan met gezag?
Hoe zit het met gezag over je kind? Wanneer heb je automatisch gezag? Wanneer moet je naar de rechtbank om het gezag te regelen? Wat als wij twee moeders zijn, of twee vaders? Op de site van de Rijksoverheid kan je er meer over lezen.
Ben je de moeder, of man en getrouwd of heb je een geregistreerd partnerschap met de moeder van je kind? Dan ben je automatisch (wettelijk) de vader en krijg je gezag over jullie kinderen.
Erfenis en voogdij
Als je toch bezig bent, met de papierwinkel, denk dan ook aan je erfenis en het voogdij voor als je er niet meer bent.