Wat kun je eraan doen?
Zwangerschapskwaaltjes. Ze horen bij de zwangerschap, maar zijn wel vervelender dan het woord ‘kwaaltjes’ doet vermoeden. Welke zijn er zoal en wat kan je er aan doen?
Zwangerschapskwaaltjes; wat kan je er (niet) aan doen
Ben jij of is je vrouw zwanger? Dan heb je misschien wel te maken met vervelende zwangerschapskwaaltjes zoals bandenpijn, brandend maagzuur, obstipatie of harde buiken. ‘Harde buiken’ is dat je tijdens de zwangerschap de spieren van de baarmoeder af en toe voelt samentrekken. Harde buiken geven geen ontsluiting, maar naarmate je uitgerekende datum dichterbij komt, kun je vaker last krijgen van harde buiken. Harde buiken kunnen geen kwaad. Sterker nog: ze zijn zelfs bevorderlijk voor de hersenontwikkeling van je baby. Dat is natuurlijk fijn om te weten als je weer bijan dubbelklapt van de pijn. Maar niet voor alle kwaaltjes geldt dat ze ‘ook ergens goed voor zijn’. Sommige zijn gewoon erg vervelend en kunnen je nog ver na de bevalling lastig vallen (zoals striae of aambeien).
De meest bekende van alle zwangerschapskwaaltjes is wellicht (ochtend-)misselijkheid dat vooral de eerste 3 tot 4 maanden voorkomt. Een hele vervelende kwaal waar deels niet zoveel aan te doen is. Wat kan wel helpen? Eet voordat je opstaat al iets lichts zoals een cracker of beschuitje en sta daarna rustig op. Zorg er dus voor dat dit op je nachtkastje ligt of vraag je (eventuele) partner het even voor je te pakken. Drink geen koffie of cola. Eet niet te vet of te zout. E eet verdeeld over de dag kleine beetjes. Check hier andere voorkomende kwaaltjes en ziekten en krijg tips om ze te voorkomen en helpen genezen.
Gezond leven voor moeder én kind
Al kan het zwangerschapskwaaltjes niet voorkomen, gezond leven is natuurlijk altijd erg belangrijk, zeker als je zwanger bent. Maar ook na de zwangerschap is extra alertheid belangrijk, bijvoorbeeld dat je weet welke medicijnen wel en niet ingenomen mogen worden. Bij je apotheek vind je de handige brochure “Wat kan ik doen, wat mag ik slikken?” over hoe de beste zorg voor jezelf of je vrouw en natuurlijk je kind tijdens de zwangerschap en borstvoedingsperiode. Je vindt deze informatie ook online bij de apotheker.
Wil je meer handige tips, want er is een baby op komst? Lees dit artikel.