Het hoort er allemaal bij.
Doktertje spelen, vragen over waar baby’s vandaan komen, kinderen maken vanaf de geboorte een seksuele ontwikkeling door, al voordat ze in de puberteit komen. Jonge kinderen hebben al vragen over relaties en seksualiteit. Hoe ga je daar mee om?
Praten over lentekriebels
Seksuele voorlichting geven is misschien niet het makkelijkste onderdeel van de opvoeding. Maar hoe langer je ermee wacht, hoe moeilijker je kind het zal vinden (akward!) om er met jou over te praten. Die seksuele ontwikkeling gaat trouwens over veel meer dan alleen seksualiteit. Het gaat ook over liefde en vriendschap, ontdekken of je een jongen of een meisje bent, aangeven wat je wel en niet wilt, hoe je jezelf ziet en lekker in je vel zitten. Als ouder heb je een belangrijke rol in deze ontwikkeling. Maar ook op de basisschool komt dit onderwerp eigenlijk wel elk jaar (meestal tijdens de week van de lentekriebels) voorbij. Door relationele en seksuele vorming ontwikkelen kinderen zich tot mensen die respect hebben voor zichzelf en voor anderen. Zo:
- durven ze eerder vragen te stellen over seksualiteit
- ontwikkelen ze normen en waarden op dit thema
- worden ze weerbaarder en spreken elkaar aan op ongewenst gedrag
- leren ze respectvol met elkaar om te gaan
- kunnen ze verantwoorde keuzes maken op het gebied van relaties en seksualiteit.
Hulp nodig?
Heb je hulp nodig om hierover het gesprek aan te gaan met je kind? Stichting Rutgers biedt veel informatie voor ouders en er is ook een thuislespakket ‘Lentekriebels’ te vinden. Het is bedacht voor kleuters in coronatijd, maar geeft slimme handvatten om thuis het gesprek over liefde, seks en kinderen krijgen, te voeren. Uiteraard op een laagdrempelige en op de leeftijd aangepaste manier. Dit onderwerp kan je bijvoorbeeld oppakken in de week van de lentekriebels (21 – 25 maart). Succes en – eerlijk is eerlijk – ook een beetje sterkte.
Heb je behoefte aan een stoomcursus seksuele voorlichting? Check onze top 10 tips seksuele voorlichting.