Hoe geef je seksuele voorlichting aan je kind?

Pak de afwasborstel!

Seksuele voorlichting geven is misschien niet het makkelijkste onderdeel van de opvoeding. Maar hoe langer je ermee wacht, hoe moeilijker je kind het zal vinden (akward!) om er met jou over te praten.

Seksuele voorlichting hoort erbij

Is jouw kind al met seks bezig? Veel ouders denken van niet. Toch blijken kinderen vaak verder dan je denkt. Hoog tijd voor een goed gesprek! Logisch als je daar misschien tegenop ziet, maar het wordt makkelijker als je je voorbereidt en het LOVE principe aanhoudt:

  • Let op je puber
  • Open communicatie
  • Voorbeeld geven
  • Er zijn voor je puber

Op de website van Rutgers wordt een en ander uitgelegd en vind je veel betrouwbare informatie over uiteenlopende onderwerpen rondom seks en seksuele voorlichting. Voor een snelle cursus, check deze tien tips. De beste? Elke vraag heeft recht op een antwoord. Check ook deze video van Rutgers.

 

Seksuele voorlichting, hoe dan?

Wil je bepaalde basics met je kind bespreken? Uitleg geven over natte dromen, menstruatie, het feit dat ze altijd ‘nee’ mogen zeggen of het belang veilige seks, bijvoorbeeld? Het kan voor jullie allebei ongemakkelijk voelen. Maar misschien is het makkelijker om het eens tijdens een autoritje of de afwas aan te kaarten. Dan kijk je elkaar niet rechtstreeks aan en dat maakt een gesprek soms luchtiger. En bedenk dat het allerbelangrijkst is, dat je je kind laat merken dat je er bent als het vragen heeft, of worstelt met een probleem. Luisteren, gevoelens erkennen en enigszins afwachtend zijn met goede raad is een beproefde benadering. Hetzelfde geldt voor het aankaarten van persoonlijke anekdotes. Goed bedoeld, maar daar zitten de meeste pubers helemaal niet op te wachten.

Laat je kind merken dat niks raar is

Als je kind seksuele gevoelens ontdekt is het helemaal niet gek dat daar ook direct een bepaalde onzekerheid bij komt kijken. Praat daarover met je kind. Net als over het feit dat je ten aanzien van seks, of het nou om zoenen gaat of vrijen, ‘nee’ zeggen altijd een optie is. Ook uitleg over menstruatie, zowel aan je dichter als aan je zoon, hoort bij seksuele voorlichting. Maar het zo normaal mogelijk want dat is het ook. Niks is raar.

Seksuele geaardheid

Niks is raar geldt ook voor de seksuele geaardheid van je kind. Misschien had jij er een ander idee bij. Dat kan. Maar het gaat om het geluk van je kind, toch? Ook daarvoor zijn er verschillende tips en handige sites zoals Iedereen is anders en het COC.

Tips voor kinderen en jongeren

Ook voor kinderen en jongeren zijn er veel sites die ze kunnen bekijken, met of zonder jou.

Zo zijn er de video’s van dokter Corrie bijvoorbeeld over verkering. De video’s zijn al wat ouder, maar nog steeds actueel. Sense heeft veel informatie over je lijf, liefde, condooms en meer. De Pubergids gaat in op alles rondom je puberteit. En bij Zanzu hebben ze alles ook nog eens aangeboden in 16 verschillende talen. LHTBIQA kinderen en jongeren kunnen ook terecht bij onder andere de GGD, Iedereen is anders en Jong & Out.

Op scholen wordt er ook aandacht aan gegeven bijvoorbeeld in de Week van de Lentekriebels.

 

Meer weten over seksuele voorlichting?

Denk je dat je puber worstelt met zijn of haar seksuele geaardheid? Check dit artikel voor meer info & tips.

Heb je behoefte aan extra input zonder je hoeft te lezen? Bekijk onderstaande video waarin Fiona van het platform opvoeden.nl meer uitlegt over de do’s en don’ts met betrekking tot seksuele voorlichting.

Volgend bericht