Gezond eten?

Wat de boer niet kent....

Gezond eten. Elke ouder vindt dat heel belangrijk voor zijn kind. Maar wat is gezond eten? En belangrijker nog: hoe maak je van je kind een gezonde eter? Ze lijken iets te hebben tegen groen en een voorliefde te koesteren voor alles met een P (Patat, Pizza, Poffertjes).

Aan tafel met gezond eten

Gezond eten is belangrijk en vaak ook heel erg lekker. Maar in menig gezin heerst een hele andere sfeer. Wat doe je, als het avondeten met je kind elke keer een gebed zonder end lijkt? Elke ouder heeft zo zijn eigen aanpak en regels als het om eten gaat. Teveel snoepen, geen fruit lusten, altijd met lange tanden aan tafel of juist altijd meer willen. Mak hier afspraken over met je kind.

Zoek de balans tussen moeten en willen

Zorgen dat je kind gezond eet en de juiste voeding in de juiste hoeveelheden binnenkrijgt en tegelijkertijd voorkomen dat je kind een ongezonde verhouding tot eten ontwikkelt, kan je als ouder veel energie kosten. Heb je vragen over gezond eten voor je kind en wat je kunt doen als het allemaal niet vanzelf gaat? Je bent zeker niet de enige. Wat kan helpen, is een speelse benadering, geduld bij het wennen aan nieuw eten (het loont!), vaste eetmomenten en variatie in de bereiding.

Meer weten?

Op de website van het Voedingscentrum lees je hoe dat allemaal werkt en vind je nog veel meer handige tips voor gezond eten voor dreumessen en peuters, kinderen tussen de 4 en 13 jaar. Voor echt moeilijke eters zijn er de gouden tips. Wil je een snel overzicht van de 10 tips van het Voedingscentrum, check dit. Wat ook helpt is de tijd aan tafel wat gezelliger maken. Hoe? Check dit boekje van Gezinnig. Misschien is het iets voor je. Is jouw kind jonger dan vier? In onderstaande video’s zie je in vier delen hoe je de basis kunt leggen voor gezond eten met je dreumes en peuter.

Is jouw kind ouder dan 13 en ook een lastige eter of maak je je zorgen om zijn of haar eetgedrag? Lees dan dit artikel.

Volgend bericht