In deze puberteitsfase verandert er weer veel, dus wees voorbereid.
De puberteit is een periode in het leven van je kind dat je waarschijnlijk niet snel zult vergeten. Hoewel een puber zich met hoodies en oortjes in zoveel mogelijk onzichtbaar probeert te maken, leidt zijn of haar gedrag soms juist tot een overprikkeling bij ouders. En ook op school zijn sommige pubers lastig en veel meer met elkaar bezig dan met leren.
Puberbrein: werk in uitvoering
Een puberbrein is zo erg in ontwikkeling dat puberexpert Steven Pont het ook wel ‘werk in uitvoering’ noemt. Oftewel de puber ‘doet’ het even niet, maar ondertussen gaat leven wel gewoon door. Dat leidt ertoe dat je kind tijdelijk (nou ja, de puberteit kan tot je 23e duren) vooral reageert vanuit het oude brein waar je alleen kunt kiezen tussen vechten, vluchten of bevriezen. Hoe meer weerstand je biedt, hoe sterker die reactie wordt. En ook de coronaperiode heeft nog altijd een impact op het leven van pubers waardoor ze nog kwetsbaarder zijn. Lekker dan, zal je zeggen, maar helaas het is niet anders. Jij staat simpelweg even met 5-0 achter. Of zoals psychiater Jelle Jollesma ’t verwoordde in het NRC-artikel ‘Alleen in je kamer achter de laptop’: ‘Je verwacht van een rups ook niet dat ie kan vliegen.’
Puber op school
Juist in de puberteit vraagt school meer van je puber dan ooit. De dagen zijn vaak behoorlijk lang en de proefwerkweken vragen veel planning en organisatie. En leerzin! Niet het allerhandigste moment want veel leerzin of leergierigheid is vaak met een lampje te zoeken. Maar ach, we zijn er allemaal doorheen gegaan. En ook op dit vlak is er als ouder veel te leren over hoe je kind kunt helpen. En er is ook hulp van buitenaf. Ook bij het kiezen van een vakkenpakket of vervolgopleiding. Check dit complete overzicht en leer!
Heb je behoefte aan snelle tips over pubers? Check onze top 10 pubers en kijk onderstaande stoomcursus pubers. Relax & leer! (als je zin hebt)