Hoe jij de basis kunt leggen van een gelukkig leven voor jouw baby.
Je hebt er misschien al eens over gehoord. Het belang van de eerste 1000 dagen. In de eerste 1.000 dagen, de periode vanaf de bevruchting tot de tweede verjaardag van je kindje, leg je de basis voor een gezonde toekomst. Voor al die duizenden dagen erna dus. Als (aanstaande) ouder/verzorger speel je een heel belangrijke rol al vanaf het prille begin. Jij zorgt voor gezonde voeding, voor rust, warmte, veiligheid en liefde. Je helpt je kind ontdekken en leren door te spelen, lezen, praten en zingen.
Een ode aan ouders!
Dat ouders een belangrijke taak hebben in het grootbrengen van hun kinderen is natuurlijk geen nieuws. Maar dat je als ouder zoveel verschil kunt maken tijdens die eerste 1000 dagen benadrukt nogmaals hoe belangrijk jij bent. In die zin is het benoemen van het belang van de eerste 1000 dagen een ode aan ouders!
Waar let je als (aanstaande) moeder (en vader) op?
De manier waarop je leeft, eet en beweegt, heeft invloed op je baby. Het is dus belangrijk hierop te letten. Natuurlijk weten we al langer dat alcohol drinken en roken niet handig zijn tijdens de zwangerschap en ook niet daarna eigenlijk. Maar er is nog meer waarmee je je ongeboren of jonge kind een groot plezier kunt doen. Op het platform van de verloskundige vind je een handige checklist waar je op moet letten en wat dan precies.
Zo creëer je een veilige hechting
En na de bevalling? Hoe werkt het dan precies? Tijdens de eerste drie maanden van de zwangerschap worden alle organen gevormd. Het hart is bijvoorbeeld al na acht weken compleet aangelegd. Juist vanwege die razendsnelle ontwikkeling is het dus van groot belang dat die eerste periode ‘goed’ is. Goed voor jezelf zorgen ook na de geboorte belangrijk voor een optimale levensloop van je baby, net als voldoende aandacht voor de breinontwikkeling en hechting. Ouders die meer weten over het belang van de eerste 1000 dagen en de werking van het jonge brein kunnen beter omgaan met de uitdagingen waar ze dagelijks tegenaan lopen, blijkt uit onderzoek. Wanneer ouders goed reageren op signalen die een baby geeft en begrijpen wat hij nodig heeft – troost, eten, een schone luier – dan hecht het kind zich veilig.
Je doet het al goed!
Vind je het allemaal best heftig of juist een mooie gedachte dat je op een positieve manier zoveel invloed kunt hebben op de gezondheid en het geluk van jouw kind? Wanhoop hoe dan ook niet. Je kind een ‘kansrijke start’ bieden, gaat echt niet om ingewikkelde zaken die je jezelf met gezwinde spoed moet aanleren. Vaak zijn het juist dingen die je al van nature doet.
Heb je behoefte aan meer informatie rondom zwangerschap en werk? Check dit artikel.