Jong zwanger?

Er is genoeg hulp!

Als je al op jonge leeftijd zwanger raakt en moeder of vader wordt, kan dat een bewuste keuze zijn. Het kan ook zijn dat het niet helemaal de bedoeling was, maar je er toch voor hebt gekozen om de baby te houden.

Hoe dan ook kom je als jonge ouder voor bijzondere uitdagingen te staan. Het is lastig om het ouderschap te combineren met je werk of studie. Zeker wanneer je er alleen voor staat. Soms heb je ook je financiƫle situatie of woonsituatie nog niet op orde. Logisch. Welke tiener heeft dat? Maar in jouw situatie kan dat veel stress geven en dat is natuurlijk niet goed voor de baby.

Genoeg hulp voor als je jong zwanger bent

Jong moeder ben je niet alleen. Het is soms prettig om in contact te komen met andere moeders. Heb je bijvoorbeeld zorgen over de zwangerschap of de bevalling? Een huilbaby of kinderkwaaltjes waar je geen raad mee weet? Anderen maken dit ook mee. In Nederland zijn veel platformen die je kunnen informeren en helpen bij de zorg en opvoeding van je kind. Kijk hiervoor op het platform opvoeden, tienermoeders of super single mom. Daar vind je meer info, tips en manier om in contact te komen met andere jonge ouders en hulp bij jou in de buurt. Of nou ja, moeders. Voor tienervaders is er veel minder voorhanden. In dit artikel lees je de ervaring van een tienervader en lees je ook dat je terecht kan bij het FIOM.

Blijf je werken of studeren?

Naast emotionele en praktische hulp bijvoorbeeld bij de eerste maanden en later in de opvoeding, kan je ook financiƫle hulp gebruiken. Check bijvoorbeeld of je recht hebt op kinderopvangtoeslag, zodat je gewoon kan studeren of kan werken. Het voelt misschien lastig om je kindje aan een ander te geven als jij werkt of studeert, maar weet dat je voor jullie toekomst samen doet. Een eigen (parttime) inkomen is het mooiste geschenk dat je je kindje kunt geven.

Komt je kindje al bijna? Check dan ook dit artikel met veel praktische tips en het artikel over het belang van de eerste 1000 dagen. Meer weten over ouderschap? De video hieronder neemt je in vogelvlucht mee door die wondere wereld en geeft je opnieuw snelle tips.

Next Post