GSA's helpen erbij. Meer weten? Check dit.
De genderdiscussie wordt volop gevoerd. Er zijn zoveel afkortingen. Er moeten genderneutrale wc’s komen. Natuurlijk, als er taboes doorbroken worden is er altijd even een periode waarin het tot ongemakkelijke situaties lijdt. Wat wordt er van de maatschappij verwacht of van jou als ouder. Zeker als het gaat om kinderen en jongeren telt feitelijk maar één ding. Voelt een kind zich veilig en geaccepteerd? Datzelfde geldt voor veiligheid op school. Dat willen we toch allemaal voor iedereen? Het opzetten van GSA’s (Gender and Sexuality Alliance; inderdaad, overgewaaid uit de VS) helpt daarbij. Of je nou wel of niet een LHBTQI kind hebt of niet, vraag eens aan je kind of er op school (middelbare) al zo’n GSA is opgericht.
Meer veiligheid op school met een GSA
De GSA is een groep scholieren die vindt dat iedereen op hun school de vrijheid heeft te kunnen zijn wie ze zijn, zonder zich daarvoor te hoeven schamen of verantwoorden. Op scholen met een GSA voelen LHBTQI leerlingen zich meer thuis, vaker geaccepteerd en ze spijbelen minder. Het initiatief komt altijd vanuit een groepje scholieren, maar er is ondersteuning mogelijk van het COC, een organisatie die opkomt voor lesbiennes, homo’s, bi’s, trans- en interseksepersonen. Zo kunnen ze hulp bieden bij het organiseren van coming out dag op 11 oktober of Paarse vrijdag op 10 december.
Is er geen GSA op de school van je kind en vind je dat wel belangrijk, ga het gesprek dan aan met school. Wil je je verdiepen in deze genderwereld en snappen hoe je verschillende jongeren kunt aanspreken en welke termen wel en niet gebruikt kunnen worden? Lees dan het boek FAQ Gender. Dan ben je helemaal op de hoogte. Twijfel je of je kind hiermee bezig is of ermee worstelt, geef het boek dan ook aan hem of haar.
Wil je eens van een jongere zelf horen, wat een GSA betekent? Check onderstaande korte video.