Je dochter (en zoon!) kan een vaccinatie krijgen.
Baarmoederhalskanker is naast een kankersoort die ook jonge vrouwen treft een relatief dodelijke kankersoort. Baarmoederhalskanker wordt veroorzaakt door het HPV-virus. Meisjes kunnen hier sinds een aantal jaren een vaccinatie voor krijgen.
Een vaccinatie tegen het HPV-virus
Ieder jaar krijgen ongeveer 1100 vrouwen in Nederland de diagnose baarmoederhalskanker. Baarmoederhalskanker komt vooral voor bij jonge vrouwen tussen de 35 en 45 jaar. Dit is anders dan bij de meeste kankersoorten.
HPV is de afkorting van humaan papillomavirus. Dit HPV virus is seksueel overdraagbaar en kent veel varianten, maar de typen 16 en 18 zijn de meest voorkomende gevaarlijke virussen. Gevaarlijk, omdat vrouwen hier op termijn baarmoederhalskanker van kunnen krijgen (zij veroorzaken zo’n 70% van alle gevallen).
De HPV-vaccinatie beschermt meisjes tegen deze 2 gevaarlijke typen virussen. Een garantie is er niet, maar je dochter is hiermee wel veel beter beschermd. Onder de gevaccineerde jonge vrouwen in een grootschalige studie bleek 98% minder infecties voorkomen dan onder de ongevaccineerden. Het beste is te vaccineren vóórdat een kind seksueel actief is omdat een HPV- infectie een seksueel overdraagbare aandoening is. Daarom worden alle meisjes in Nederland in het jaar dat ze 10 (dit was eerst 13 jaar maar is sinds kort verlaagd) worden uitgenodigd om de vaccinatie te halen. Deze bestaat uit twee keer een prik in de bovenarm (de tweede volgt een half jaar na de eerste). De vaccinaties worden gegeven door de GGD of CJG en de uitnodiging komt per post.
HPV vaccinatie nu ook voor jongens
Sinds kort worden ook jongens vanaf de leeftijd van 10 jaar uitgenodigd voor een HPV-vaccinatie. Jongens kunnen het virus zonder dat ze dat weten bij zich dragen en later iemand besmetten wanneer er seksueel contact plaatsvindt. Ook kunnen zij zelf verschillende ziektes krijgen van het HPV-virus, zoals kanker aan de mond- en keelholte, penis- of anuskanker. Ieder jaar treft dit zo’n 400 mannen. Met de vaccinatie kan zo’n 80% van alle kankergevallen worden voorkomen. Dat geldt ook voor vrouwen.
Bijwerkingen HPV vaccinatie
Ben jij, of is je kind bang voor bijwerkingen? Dat hoeft niet. Belangrijk is, dat je je echt goed laat informeren op basis van objectieve bronnen. Niet vaccineren zou jammer zijn, want baarmoederhalskanker is de enige kankersoort waartegen je met een vaccinatie in belangrijke mate kan beschermen. Die objectieve informatie over het HPV virus en vaccinatie vind je op de site van het rijksvaccinatieprogramma of lees deze tien redenen om je te laten vaccineren.
Praten over het HPV-virus betekent automatisch ook praten over seksueel overdraagbare aandoening. Heb jij behoefte aan snelle tips voor een uurtje seksuele voorlichting? Check dan onze top 10 tips seksuele voorlichting.