Wat tips op een rij
Gaat jouw kind binnenkort naar de middelbare school? Dan is het handig om aan een aantal dingen te denken. Van geld tot veiligheid op de fiets.
Op de fiets naar de middelbare school
Gaat jouw kind komend schooljaar naar de middelbare school? In de meeste gevallen zal hij of zij dan een andere route gaan fietsen. Check voor school weer begint samen met je kind de route, bijvoorbeeld op google maps. En fiets een paar keer van huis naar school tijdens de zomervakantie. Check hier nog meer slimme tips voor een veilige overstap.
Heb ’t eens over geld aan de keukentafel
Zodra je kind naar de middelbare school gaat, verandert er nogal wat in jullie uitgavenpatroon. Dat van jou als ouder, maar ook van je kind. Een mooi moment dus, om je kind echt met geld te leren omgaan en stil te staan bij (afspraken over) zakgeld, kleedgeld, een bankrekening, bijbaantjes en vakantiewerk. Ook je eigen kosten veranderen. Zeker in het eerste jaar. Een atlas hier, gymkleding daar, een computer, tas en rekenmachine, afhankelijk van de school kunnen die uitgaven flink oplopen. Dat geldt ook voor bijvoorbeeld een ov-kaart, om van en naar school te komen, voor een mobieltje en internetgebruik, schoolreizen en ouderbijdrage. Heb je minder te besteden, dan kan het zijn dat je recht hebt op het kindgebonden budget. Daarnaast bieden scholen, maar ook gemeenten vaak regelingen voor een tegemoetkoming in de kosten. Vraag het vooral na. Op de website van het NIBUD vind je allerlei handige tips en links over dit onderwerp.
Ouderbetrokkenheid op de middelbare school
Ook op de middelbare school kan je als ouder betrokken zijn op school. Het is alleen heel anders dan op de basisschool. Je staat hier wel wat meer op afstand namelijk. Niet meer op het schoolplein, minder contact met de leerkracht die nu ineens docent heet. Praten met je kind over school is natuurlijk de basis van ouderbetrokkenheid, maar het kan ook door bijvoorbeeld in de medezeggenschapsraad te gaan zitten. Vind je het leuk om iets voor middelbare school te doen, geef dit dan aan bij de mentor of leerjaarcoordinator. Maar bespreek het ook met jouw kind. Vindt hij of zij het ook wel leuk als je iets doet?
Schoolse vaardigheden
Op de middelbare school wordt er veel meer gevraagd van je kind qua schoolse vaardigheden. Denk aan plannen, organiseren en werktempo. Je kan hier als ouder aan bijdrage. Vraag bijvoorbeeld hoe het gaat. Hoe je kan helpen? Help met plannen. Lees er meer over en bespreek het samen.
Veiligheid op de middelbare school
Veiligheid voor alle kinderen op middelbare scholen moet iedereens aandacht hebben. Van ouders, van docenten, van mentoren. De GSA vraagt aandacht voor veiligheid op school voor LHBTI jongeren. Maar ook is er een pestprotocol op school. Vraag hierna en bespreek het als je kind aangeeft zich niet veilig te voelen.