(Zoek vooral niet naar dé balans)
Een kind krijgen betekent voor de meeste ouders een stap in de wereld van het combineren van werk en zorg. Dat lijkt op het oog wellicht een kwestie van organisatie – en deels klopt dat ook – maar er komt beduidend meer bij kijken. Vaak wordt ‘werk en zorg’ in relatie tot het zoeken naar de balans genoemd. Een tip vooraf: die balans ga je waarschijnlijk nooit vinden. Daarvoor verandert er meestal teveel in jouw leven en in de ontwikkeling van je kind(eren). Dus zoek daar vooral niet naarstig naar, want dan kom je alleen maar bedrogen uit. Wat je wel kunt doen om de tropenjaren (0-4 jaar) en daarna de basisschooltijd (4-12 jaar) en de puberteit (12+) te combineren met betaald – of vrijwilligerswerk en misschien mantelzorg? Check onderstaande 10 tips voor een snelcursus.
Een goede werk zorg verdeling begint bij het aloude keukentafelgesprek. Een gesprek over de verdeling werk zorg op alle gebieden: wie doet wat, wat levert dat op en wat kost dat, wat betekent dat in de praktijk, wat doen we bij ziekte etc. Het klinkt gek, maar uit onderzoek blijkt dat veel stellen met kinderen zo’n gesprek niet altijd voeren. Hoe het dan gaat? Zij denkt dat ze het (straks, als de baby er is ) samen doen en dat hij dat ook weet. Hij denkt dat zij straks het meeste doet en dat zij dat ook weet. Als je de verdeling dus niet concreet maakt, begin je beiden op andere voet en eindig je in de traditionele rolverdeling. Hulp nodig? Check hier jouw ideale taakverdeling.
Een goede werk zorg verdeling begint absoluut thuis, maar moet idealiter wel een vervolg krijgen aan de werkgeverstafel. Wat kan jouw bedrijf voor je doen en wat niet? Welke rechten heb je, zoals bijvoorbeeld vaderschapsverlof, ouderschapsverlof, en op welke manier kan en ga je daar gebruik van maken. Kan je bijvoorbeeld na je zwangerschapsverlof direct een deel ouderschapsverlof opnemen om de borstvoedingsperiode te verlengen? Of wil je juist eerder aan het werk om na een paar weken op vakantie te kunnen?
Jullie ideale werk zorg verdeling heeft in alle gevallen een financieel plaatje. Of je nou beiden fulltime blijft werken of beiden parttime, er zijn kosten en opbrengsten. De werkzorgberekenaar helpt je snel inzicht te krijgen in jullie financieel plaatje (spoiler: in de meeste gevallen is beiden 4 dagen werken financieel aantrekkelijker dan, eentje fulltime en eentje 2/3 dagen). Uiteraard worden alle verlofmogelijkheden hierin meegenomen.
Doe de Tijdbaas test en check of jij een tijdbaas bent of een tijdslaaf. Juist als je werk en zorg combineert is tijd een schaars goed. Niet iets om te verspillen of weg te geven. Toch leidt onder tijdsdruk leven en werken vaak wel tot verspilling of het gevoel achter jezelf aan te rennen. Deze tool maakt ook van jou een tijdbaas doordat het je inzicht geeft in jouw tijdsbesteding, waar winst te behalen is en waar je energie uit haalt en waar niet.
Stel je bent super druk met werk én gezin, dan kan je denken: laat maar die tijd voor mezelf. De tijd met mijn kinderen is tijd voor mezelf. Toch werkt het niet zo. Denk aan de veiligheidsvoorschriften in het vliegtuig: zet bij drukverlaging eerst het masker bij jezelf op en pas dan bij je kind. Ook jouw kind heeft baat bij een moeder of vader die (ook eens) eerst aan zichzelf denkt en tijd voor zichzelf met pen in de agenda zet.
Ouderschap is een hele onderneming. Dat kan je niet alleen. Lastig is hulp vragen zeker, want iedereen is druk, druk, druk. Maar je zal zien dat mensen die je lief zijn je graag willen helpen. Heb je te weinig mensen in jouw omgeving die in kunnen springen als dat nodig is (bijvoorbeeld als de kinderopvang je belt dat je kind ziek is en jij bent aan het werk) probeer dan je netwerk uit te breiden. Heb het er bijvoorbeeld over met buren in de straat of andere ouders op de opvang en kijk of je elkaar kunt helpen. Hulptroepen zijn ook: een huishoudelijke hulp, boodschappen aan de deur, dinerboxen zoals Hellofresh en Marlyspoon (aanrader!), een hondenuitlaatservice, en/of een ruim aanbod oppassen.
Naast tijd voor jezelf is tijd besteden aan je relatie ook super belangrijk. Ja dus! Zal je denken, maar de ervaring leert dat ie er snel bij inschiet. Natuurlijk ga je in het wekend leuke dingen doen als gezin, maar dat telt niet. Samen leuke dingen doen is de eerste tip die elke relatiecoach je zal geven. Gouden tip: spreek met een oppas een vaste dag (per maand, week, elke twee weken) af. Dan staat dat maar vast en dat maakt de organisatie een stuk makkelijker.
Gebruik een agenda. Goeie tip, toch? Nee, grapje, natuurlijk doe je al aan agendaplanning. Maar wat wel echt helpt is als je alle agendapunten die je voor jezelf maakt, ook bij je partner in de agenda zet. Zo voorkom je dat je allebei een leuke avond met een vriend of vriendin plant en ruzie krijgt over de voorrangsregels.
Kijk of je een combi kinderopvang én opvang aan huis kunt regelen. In eerste instantie kost het natuurlijk meer geregel en je kind moet aan nog meer personen wennen. Maar op de wat langere termijn kan het heel goed uitpakken. Het is een beetje het spreiden van risico’s. Een ziek kind mag namelijk niet naar de opvang, terwijl de oppas aan huis dan juist met volle aandacht voor je zieke kind kan zorgen. Andersom: als je oppas ziek wordt, heb je nog opvang achter de hand waar je een extra dag kunt vragen en valt niet je hele werkweek in duigen.
Deze tips zijn goed uitvoerbaar als je even heel gemotiveerd bent om veranderingen aan te brengen voor een betere werk – zorg balans. Maar voor je het weet, doet de tijd zijn ding weer en zijn alle goede voornemens afgezwakt of weggevaagd. Kortom: zet een reminder in je agenda, bijvoorbeeld elke maand, of elk kwartaal om deze tips nog eens te scannen. Zit je nog op het juiste pad?