Een betere taakverdeling?

Heb het erover.

Een betere taakverdeling?Veel ouders snakken ernaar. Enerzijds omdat ze vinden dat ze zelf meer doen dan de ander. Anderzijds omdat het in veel gezinnen tot dagelijks terugkerende strijd lijdt. Bah!

Start direct met een goede taakverdeling

Hoe jullie (straks) de zorg voor je kind verdelen, hangt van vele factoren af: in de eerste plaats van wie hoeveel werkt. Besluit je om de zorg voor je kind gelijk te verdelen, wees je ervan bewust dat dit best nog een hele klus is. Want hoewel veel aanstaande ouders zich een eerlijker taakverdeling voornemen, toch vervallen veel gezinnen in korte tijd in de traditionele rolverdeling. En dat komt onder andere omdat stellen er toch niet genoeg over praten. En dan denkt hij: zij doet het meeste en dan weet zij ook. En zij denkt: hij doet de helft en dat weet hij ook. En dat is niet de enige reden.

Moedercultuur

Een aanvullende reden is: ook al is er qua verlofregelingen veel verbetering, moeders hebben nog altijd langer verlof dan vaders… moeders doen dus gewoon meer ervaring op in dezelfde tijd. En die zorg wordt al gauw routine. Is het verlof voorbij, dan zijn of voelen moeders zich al gauw ‘hoofdverantwoordelijk’ voor de zorg. En eerlijk is eerlijk, dan vinden moeders ook al gauw dat zij het beter weten of kunnen. Ja duh! Oefening baart kunst. Gelukkig zijn er twee (relatief) nieuwe verlofregelingen die een gelijke taakverdeling mogelijk maken: het aanvullend geboorteverlof voor partners en 2 maanden betaald ouderschapsverlof voor zowel de (in loondienst) werkende vader/partner als de (in loondienst) werkende moeder. Alle regelingen samen moeten het mogelijk maken om als ouders de eerste zes maanden van de baby opvang thuis en met elkaar te regelen. Echt wel een enorme doorbraak, dus maak zeker gebruik van je recht!

Op naar een eerlijker taakverdeling?

Wil je die traditionele rolverdeling voorkomen? Ga bewust samen het gesprek aan (liefst al voor de bevruchting, maar ok, als je op deze site beland bent is het daarvoor misschien al te laat). Laat je daarvoor inspireren door persoonlijke verhalen van andere ouders, deze gesprekskaart en check je taakverdeling. En ga ook het gesprek over ambities, toekomstdromen, financieen en wat voor soort gezin je wilt zijn, niet uit de weg. Zolang in Nederland moeders bijna automatisch de zorgrol op zich nemen en vaders de werkrol is zo’n gesprek echt nodig. Tenminste, als jullie het anders willen. Weet in ieder geval dat uit diverse berekeningen naar voren is gekomen dat het financieel gezien het slimst is om beiden vier dagen te werken en drie dagen opvang te nemen. Is alles duidelijk afgesproken en wil je er een concrete vorm aan geven. Check dan deze handige weekplanner van Gezinnig. Zij hebben nog meer leuke boekjes en tools om een modern gezin een beetje draaiende te houden. Super toch?

Even lachen

Wil je even lachen en tegelijk iets leren over het verschil tussen mannen en vrouwen (natuurlijk zijn er ook vrouw-vrouw stellen en man-man stellen, maar deze is te leuk om niet te delen hier)? Check onderstaande video van Mark Gungor. Wil je meer inzicht in hoe je je tijd besteed? Doe de Tijdbaastest! Wil je een spoedcursus werk en zorg verdelen? Check onze top 10 tips werk en zorg.

Next Post