(Ook nuttig als jouw kind zelf niet gepest wordt!)
Pesten is iemand herhaaldelijk en over een langere periode zo behandelen dat hij of zij er ernstig onder lijdt. Dat kan gaan van flauwe en gemene opmerkingen tot geweld en uitsluiting. De impact van pesten op jonge leeftijd kan tot ver in iemand volwassen leven vervelende gevolgen hebben. Pesters pesten omdat ze het om zich heen zien, zelf ooit gepest zijn, jaloers zijn of omdat ze thuis geen geborgenheid krijgen. Omdat er zoveel oorzaken zijn is het ook heel lastig om uit te roeien. Steeds meer scholen hebben bijvoorbeeld een actief anti-pestbeleid, maar dat betekent niet dat het op die scholen ook niet meer voorkomt. Wordt jouw kind gepest of wil je pesten helpen voorkomen? Check onderstaande tips.
Praat met je kind. Luister in eerste instantie vooral naar zijn of haar verhaal en complimenteer je kind dat zij of hij naar je toe is gekomen. Tip 5 is Kom in actie, maar dat moet je zeker niet direct doen. Overleg daarover met je kind.
Geef nuttige tips en focus daarbij op drie dingen: praat erover (met jou als ouder, de leerkracht, de trainer etc), kom voor jezelf op (check onderstaande video waarin sara vertelt hoe zij dat doet) en negeer het pesten (heel moeilijk maar vaak heel effectief, want de pester heeft dan geen resultaat van zijn gepest).
Ga het gesprek aan met de pester; dat kan je kind zelf doen, samen met jou of jij kan het – in overleg met je kind – als ouder doen. Realiseer je dan dat pesters zelf bijna altijd heel onzeker zijn en er altijd twee kanten aan een verhaal zitten. Dus geef de pester ook de ruimte om te vertellen hoe hij of zij het ziet. Als je kind zelf het gesprek aan durft of kan gaan, dan is het goed als je kind eerst opschrijft wat hij of zij tegen de pester wil zeggen.
Ga het gesprek op school aan met de leerkracht, de IB’er of een andere schoolvertegenwoordiger. Pesten door leerkrachten komt ook voor. In dat geval kan je contact opnemen met de schooldirectie of als je dat lastig vindt met Ouders & Onderwijs. Zij kunnen je dan verder helpen.
Kom in actie. Kijk op het platform Pestweb wat je als gepest kind zelf kan doen, wat de school kan en moet doen en bij wie je terecht kunt. Ook vind je er een simpel maar nuttig plan van aanpak als je samen met je kind besluit er iets aan te gaan doen.
Verzamel bewijzen van het pesten. Online berichten, blauwe plekken of kapotte eigendommen kunnen helpen om – als het echt de spuigaten uitloopt – school of zelfs de politie. Wanneer het pesten blijft doorgaan en steeds verdergaat, kan het strafbaar worden. Bijvoorbeeld als je wordt bedreigd of als je wordt geslagen of geschopt. Ook smaad en laster, bijvoorbeeld online, zijn strafbaar. Je kunt hier dus melding of aangifte van doen.
Bedenk dat er altijd pesters zijn en er ook weer nieuwe kunnen komen. Dus wat kan je er samen met je kind zelf aan doen? Het belangrijkste is dat je kind een positief zelfbeeld ontwikkeld en meer zelfvertrouwen krijgt of verloren zelfvertrouwen door het pesten terug krijgt. Het is dus niet de SCHULD van jouw kind, maar je kunt door samen te werken aan meer zelfvertrouwen en sociale vaardigheden wel iets veranderen aan de situatie.
Wordt jouw kind niet gepest dan kan je nog steeds het onderwerp aan de keukentafel bespreken. Wordt er op school of bij sport gepest? Zie je dat gebeuren? Wat kan jij daar op die momenten aan doen? Bespreek met je kind dat hij of zij zich kan verplaatsen in de gevoelens van de gepeste en voor diegene op kan komen, of in ieder geval niet mee moet gaan doen.
Om cyberpesten te voorkomen: houd je wachtwoord en inloggegevens geheim, ook voor je (beste) vrienden. Accepteer op platformen alleen vrienden die je persoonlijk kent.
Lees boeken over pesten. Kennis is in deze zeker macht. Je kan jouw kennis op een kindvriendelijke manier met je kind bespreken. Ook zijn er boeken geschreven over pesten speciaal voor kinderen. Voorbeelden zijn: Pudding Tarzan (Ole Lund Kirkegaard; basisschoolleeftijd), Spijt (Carry Slee; tieners) en Alles over Pesten (Mieke van Stigt; ouders).