(Eén van de lastigste onderwerpen, maar je hebt meer invloed dan je denkt.)
Hoe ga je als ouder om met het fenomeen drank & drugs? De overheid zegt en dat vind je ok op veel informatieve sites: onder de 18 jaar is het verboden. Maar ja, was het maar zo makkelijk. Veel ouders ontdekken in de puberteit dat drank & drugs alomtegenwoordig zijn. Wat kan je dan het beste doen? Check de tips hieronder. Het blijft een lastig onderwerp, maar hopelijk helpen de tips je een beetje op weg.
Voer het gesprek op tijd, dus niet vlak voor je kind zijn of haar 18e verjaardag viert. Natuurlijk, drank & drugs zijn verboden onder de 18 en harddrugs sowieso, maar dat betekent helaas niet dat er geen kans is dat je kind toch eerder gebruikt. Natuurlijk helpt het ook als je gedurende de gehele jeugd van de je kind alcohol slechts beperkt voorbij laat komen.
Ja zelf het goede voorbeeld geven is een lastige, want wat betekent dat? Dat moet je zelf en eventueel samen met je partner bepalen. Als het alcohol betreft gaat ’t erom dat je zeker in het bijzijn van de kinderen ‘met mate’ drinkt en alcohol niet koppelt aan dronken worden of het gezellig hebben. In het geval van drugs spreekt het voor zich dat je niet gebruikt waar de kinderen bij zijn, maar ook dat je geen stoere verhalen ophangt over drugsgebruik in je jeugd. Je mag best eerlijk zijn, als je kinderen er naar vragen, maar maak er bij voorkeur geen heldenverhaal van.
Voer het eerlijke gesprek over drank & drugs en informeer jezelf erover. Waarom is alcohol verboden onder de 18? Wat zijn de schadelijke invloeden van drugs? Bespreek de volgende onderwerpen: door alcohol ga je dingen doen die je misschien niet wilt, je merkt het niet als je teveel alcohol drinkt, ineens is het teveel en ben je heel erg dronken of heb je een alcoholvergiftiging (dit is echt anders bij jongeren dan bij volwassenen), als je jong begint met drinken, kun je verslaafd raken, alcohol is schadelijk voor hersenen van jongeren omdat die nog in ontwikkeling zijn (je kunt er zelfs dommer van worden of een slechter concentratievermogen door krijgen). Maar bespreek niet alleen de nadelen, dat is niet perse het eerlijke gesprek. Je kan het best hebben over de aantrekkingskracht ervan en het verschil tussen gebruik en misbruik.
Beperk de beschikbaarheid van drank thuis en schenk geen alcoholvrije drankjes zoals kinderchampagne, alcoholvrij bier of alcoholvrije wijn aan je kind.
Stel grenzen en maak regels en spreek met je (eventuele) partner of dat jullie je er beiden aan houden. Liefst om onder de 18 helemaal niet te drinken of drugs te gebruiken, maar goed, dat komt in de praktijk echt niet overal voor. Bedenk wel: je hebt meer invloed dan je denkt. Dus alleen maar zeggen: het mag niet, maar je zal het toch wel doen, is echt niet nodig. Maak samen regels en handhaaf die ook. Aanvullend kan het helpen jouw regels met andere ouders te bespreken. Sowieso is het fijn om dit soort lastige dingen te delen, maar als het ouders zijn van vrienden kan je elkaar ook helpen door samen dezelfde regels te handhaven en informatie over mogelijke drank & drugs te delen.
Blijf in contact en stay cool! Toon interesse als je kind een avondje met vrienden is geweest en vraag ook naar het alcoholgebruik. Als je kind dan ervaringen of gebruik (van anderen of zichzelf) deelt, ga dan niet direct tekeer. Geef vooral aan dat de afspraak is….wat jouw regels dan ook zijn, en dat je heel blij bent dat je kind open tegen je is. Zelfs als je kind een keer drugs heeft gebruikt is hij of zij echt niet direct verslaafd. Stay cool!
Invloeden van buitenaf, van vrienden, stoere jongens op het schoolplein of in het park, zijn super impactvol als je een puber bent. Bespreek dit! Hoe blijf je zelf cool en toch dichtbij jezelf? Het daarover hebben, helpt je kind om op het moment dat anderen ‘gezellig samen willen drinken of blowen’ zelf cool te blijven , ‘nee’ te zeggen en niet te bezwijken onder druk. Leg uit dat als je in dat soort gevallen niet moralistisch gaat doen en gezellig meedoet, ook zonder drank of drugs, vrienden minder geneigd zullen zijn je een week later weer over te halen. En dat ‘vrienden’ die je erg onder druk zetten, misschien niet de leukste/aardige vrienden zijn.
Komt je kind onder invloed thuis, dan is het tijd voor een gesprek. Niet direct en waarschijnlijk ook niet direct de volgende dag, maar wat later in de week, op een meer neutraal moment. Ga geen preek afsteken, maar luister eerst eens naar het verhaal dat je kind te vertellen heeft. Natuurlijk mag je je bezorgdheid uiten, maar geef je kind de ruimte om zijn of haar motieven te geven.
Als je kind niet goed in zijn vel zit, kan het zijn dat hij of zij alcohol of drugs gebruikt. Signalen zijn bijvoorbeeld: gedraagt zich anders, slechtere schoolprestaties, slechter eruit zien, angstig, somber, terugtrekken, slaapproblemen (vooral na het ‘uitgaan’).
Een schuldige aanwijzen helpt niet. Zowel niet bij jezelf als niet bij je kind. Het zorgt eerder voor verwijdering waardoor je niet makkelijk meer een open gesprek kunt voeren.