En ontdek dat kinderen echte handenbindertjes zijn.
Opvoeden kan een mijnenveld zijn. Zoals deze vraag: vanaf welke leeftijd laat je je kind alleen thuis? Ben je te laat dan ben je een overdreven bezorgde ouder, ben je te vroeg word je nalatigheid verweten. Maar wanneer kan je dan weer eens weekendje weg? Spoiler: nog lang niet, kinderen zijn echte handenbinders.
Alleen thuis vanaf welke leeftijd
Vanaf welke leeftijd kan je je kind alleen thuis laten? Tot wanneer moet je een oppas regelen? Het antwoord op die vraag is nog niet zo gemakkelijk. Want elk kind is anders.Dat bekent dus dat ook al lees je je in, zoals je nu hier doet, je alsnog de fout in kunt gaan. Of je kind verwijt je later veel te streng te zijn geweest of je geeft ruimte en komt er toch achter dat je kind behoorlijk angstig was, dat uurtje alleen ‘dat toch wel even kon’.
Eerst oefenen
Over het algemeen kan je zeggen dat je kinderen onder de 7 nooit alleen thuis laat. Laat dat een eventuele oppas ook weten. Je zal niet de eerste zijn wiens oppas zich dat niet realiseert als er eentje van school gehaald moet worden en de ander zegt: ik wil liever thuis blijven (lees: in de buurt van mijn scherm). Daarna is het vooral om te oefenen, een minuutje of dertig, even op en neer naar de supermarkt of bakker. Gaat het goed, dan kun je dit steeds verder uitbouwen. Zorg er in het begin voor dat je niet te ver weg bent, zodat je snel thuis kunt zijn als dat nodig is. Bel tussendoor je kind op om te vragen of alles nog goed gaat. Pas boven de tien kan het langer zodat jij er ook echt wat aan hebt. Het wordt echt fijn als je kind ouder is dan 13 en je zelfs een avondje uit met je lief kunt plannen. En pas vanaf 16 zit een weekendje weg er (misschien) in. Deze laatsten zijn wel echt afhankelijk van je kind.
Check hier ervaringen van andere ouders.