Dat hoef je niet alleen te doen.
Zodra je een kind krijgt, begrijp je al die andere ouders ineens. Want met de blijdschap komen direct de zorgen. Gaat het wel goed met mijn kind? Maar gelukkig sta je met de zorg voor je kind, niet alleen. De GGD en JGZ kijken en helpen mee, als jij dat wilt.
Wie helpen mee in de zorg voor je kind?
Vanaf de geboorte zijn er landelijke en Gemeente instanties waar jij terecht kunt met je baby. Jeugdgezondheidszorg (JGZ) behoort tot de taken van de gemeente waar jij en je kind wonen. Meestal geven gemeenten de uitvoering hiervan in handen van de GGD. De afdeling JGZ van de GGD is er dan ook voor de ondersteuning van alle gezinnen met kinderen tot 18 jaar in de gemeente. Eerst via het consultatiebureau, later op school.
Wat doet de GGD/JGZ?
De JGZ monitort, vaccineert, geeft voorlichting over gezondheid, opvoeding en ontwikkeling en werkt samen met sociale wijkteams om zorg op maat te bieden. De basis van wat de JGZ minimaal doet/biedt, is landelijk vastgesteld en voor iedereen gelijk. Wel kunnen er per gemeente verschillen bestaan in aanbod: gemeenten kijken naar de zorgbehoefte van de eigen jeugd en bepalen op basis daarvan welke extra diensten zij bieden.
Heb jij een zorgvraag voor je kind?
Het mooie van dit GGD/JGZ netwerk is dat er altijd professionals in de buurt zijn die jou kunnen helpen als je een zorg- of opvoedvraag hebt. Of een vraag over je eigen gezondheid of die van je partner. De druk op gezinnen is best hoog en de GGD en Jeugdartsen hebben ook goede adviezen voor ouders die er even doorheen zitten.
Heb je het gevoel dat jouw zorgvraag wel eens ingewikkeld kan zijn? Lees dan dit artikel over integrale vroeghulp waarbij verschillende professionals samenwerken en jouw kind centraal staat.