Ook al weet je misschien niet direct wat dat zijn. Ze zijn essentieel voor een brugpieper. Meer weten?
‘Schoolse vaardigheden’, je hebt ze nodig als je naar de middelbare school gaat. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om planning, structureren, automatiseren, werkgeheugen, werktempo en concentratie om alle taken goed te kunnen uitvoeren. Sommige basisscholen bereiden hun achtste groep’ers goed voor, maar zeker niet iedereen maakt de overstap zonder problemen. Wat kan jij doen?
Help je kind met ‘schoolse vaardigheden’
Gaat jouw binnenkort naar de middelbare? Dan komt er best veel op jou en je kind af. Natuurlijk geven de meeste basisscholen ook al wel huiswerk af en toe, maar zo’n compleet nieuw schoolsysteem met verschillende vakken en leerkrachten een groot gebouw en hordes leerlingen vraagt nogal wat. Ook heeft elke leerkracht zijn eigen aanpak.
Het is dus goed om je te realiseren dat je kind de benodigde ‘schoolse vaardigheden’ voor een groot deel nog moet aanleren. En helaas, dat jij hem of haar daar als vader of moeder bij zal moeten helpen. Natuurlijk niet door het over te nemen, maar wel door samen te kijken naar het hoe en wat, hoe plan je je huiswerk, checken of het gelukt is, overhoren etc. Ook als je van sommige vakken inhoudelijk niets begrijpt en dat is helemaal niet gek, betekent ’t niet dat je niet kunt helpen plannen. Lees hier meer over deze overstap en wat jij kunt doen.
Er is meer in het leven dan schoolse vaardigheden
Onthoud in ieder geval deze: Huiswerk is belangrijk, maar ontspanning ook. Help daarom in het begin bij het plannen, zodat uw kind ook tijd overhoudt om te sporten, met vrienden te chillen of iets anders ter ontspanning te doen. En naast schoolse vaardigheden zijn er ook wat soms wel genoemd wordt de 21e eeuwse vaardigheden zoals samenwerken, goed kunnen communiceren (mondeling en schriftelijk), nieuwsgierig zijn én om kunnen gaan met verandering. Heb het daar ook eens over met je kind. Want deze stap naar de middelbare is de eerste keer dat je kind bewust een grote verandering meemaakt. Leg hem of haar uit dat dit naast pittig, een grote kans is om deze belangrijke vaardigheid eigen te maken. En dat dat best even mag duren en dat fouten maken mag.