Wat is eigenlijk normaal?
Ik ben nog helemaal niet moeeeeeee. Je zal het als ouder misschien wel herkennen. En ja, wat maakt een half uurtje meer of minder slaap nou uit. Nou, om te beginnen, een vaste bedtijd elke dag (ook in het weekend) helpt juist om je kind beter te laten slapen.
Hoeveel slaap heeft je kind nodig?
Een beetje googlen en je zult merken, dat de meeste mensen het over de globale benodigde slaap per leeftijd wel eens zijn, al denkt je kind daar zelf misschien héél anders over. Toch is een vast slaapritme (zowel bed- als wektijd) minstens zo belangrijk als voldoende slaap. Kan je kind zich maar moeilijk concentreren, heeft het een kort lontje, gaapt het steeds, slaapt het onrustig, is het ’s ochtends niet wákker te krijgen of is het hyperactief? Het zijn allemaal (ja, zelfs die laatste) mogelijke signalen van een tekort aan slaap.
Bedtijd voor oudere kinderen?
Wat enorm van invloed kan zijn op ‘slecht’ slapen is het gebruik van schermen. Dat blauwe licht inderdaad dat eruit komt, werkt soort van averechts op lekker slapen. Iets met melatonine aanmaak. Hoe dan ook, je kind zijn of haar telefoon, tablet etc beneden laten liggen, is echt wel aan te raden. Als je kinderen nog jong zijn, heb je mazzel, dan is het een kwestie van aanleren en volhouden. Is je kind er al aan gewend alles mee te nemen naar bed….tja dan wordt ’t wellicht een klein gevecht om de bedtijd van je kind mee te willen bepalen.
Maak het een beetje gezellig
Maar misschien is dat het wel waard? Want juist ook voor oudere kinderen, voor pubers, is een vaste, relatief vroege bedtijd weer opnieuw belangrijk. In die periode neemt de ontwikkeling weer zo’n spurt dat ze die extra slaap, hoe saai ook, goed kunnen gebruiken. Wat helpt? Een fijne slaapkamer en een lekkere pyama, geen frisdranken drinken voordat het bedtijd is en je schoolwerk goed plannen zodat je daar niet van wakker ligt. Check hier meer tips en bruikbare info voor slaperige pubers.