Niet leuk wel belangrijk
Juist omdat ze zo weerloos zijn, zijn berichten over kindermishandeling en (seksueel) misbruik van kinderen zo schokkend. Wil je meer weten over het herkennen of melden van misbruik en kindermishandeling? Of heb je concrete vragen. Of vermoedens, zelfs. Wil je weten waar je hulp kunt krijgen? We hebben de belangrijkste websites en telefoonnummers voor je op een rij gezet.
Ongerust?
Als ouder maak je je misschien ongerust over een kind in je omgeving. In veel gevallen weet je het niet zeker en ben je misschien geneigd om het voor je te houden. Kindermishandeling is erg maar iemand valselijk beschuldigen ook. Bovendien, waar bemoei je je mee. Het zijn helaas vaak dit soort belemmerende gedachten die voorkomen dat een kind hulp krijgt. Want is een vaag vermoeden en een sterk buikgevoel niet genoeg om te kijken of je een kind kunt helpen? Als je melding doet is er sowieso geen sprake van dat er meteen een harde conclusie wordt getrokken. Betrokken instanties zullen eerst onderzoek doen. En een melding anoniem doen, kan ook als je dit liever hebt.
Waar ga ik heen bij kindermishandeling?
Centrum Seksueel geweld kan je bellen bij vermoeden van kindermisbruik. Wil je eerst meer erover lezen en je informeren? Ga naar: Hoe herken ik seksueel misbruik? Wil je het gesprek aangaan met je kind over seksueel misbruik? Check de informatie door Klokhuis.
Uiteraard is de politie een mogelijkheid. Lees hier meer over kindermishandeling, het vermoeden van kindermishandeling en wat te doen en aangifte doen. En natuurlijk de kinderbescherming voor direct ingrijpen. Of neem contact op met veilig thuis. Wil je weten wat de signalen zijn waar je op moet letten? Hier vind je de belangrijkste en hier de signalen per leeftijdscategorie. Eigenlijk een ‘must read’ voor iedereen. Tot slot is er jaarlijks de week tegen Kindermishandeling om extra aandacht te vragen hiervoor.