Heeft jouw puber nog bedtijd?

Wel zo verstandig.

Als je kind de puberleeftijd heeft bereikt wordt het in sommige opzichten pas echt spannend. Wat gaat er nu gebeuren? Het ene kind gaat lekker op de ingeslagen weg door, de ander verandert ineens in een opstandig type waar je je handen weer vol aan hebt. Hoe dan ook, een bedtijd voor je puber zal je moeten proberen te handhaven.

Grote kinderen, grote zorgen

Misschien ken je die uitspraak wel: kleine kinderen, kleine zorgen. Grote kinderen, grote zorgen. Dat snap je pas als je ouder bent. En ook je kinderen ouder worden. De meeste pubers vragen inderdaad nogal wat van je uithoudingsvermogen. Ging het vroeger nog om wel of geen koekje of bedtijd, ineens vind je jezelf terug in een discussie over wel of geen drank. Of wel of niet bij een vriendje blijven slapen (terwijl je kind een meisje is, hè, dat begrijp je). Ga er maar aanstaan. Je kunt overal ‘nee joh ben je helemaal gek geworden’ op zeggen, maar je merkt al snel dat die vlieger helaas niet meer opgaat.

Bedtijd voor je puber

Hoe het ook bij jou thuis gaat, daar komt dan in alle gevallen nog een dingetje bij. De bedtijd van je puber. Oftewel erop toezien dat je puber goed en voldoende slaapt. Misschien dacht je dat stuk van de opvoeding lekker te kunnen wegstrepen, maar helaas. Juist voor pubers is voldoende slaap ontzettend belangrijk. Ben je nog wakker?Net als een heel jong kind, groeit een puber enorm. Daarnaast spelen er van allerlei emoties en ook dat vraagt veel energie. Kortom: je puber moet voldoende slapen. Denk niet dat je puber zelf wel kan bepalen wanneer het bedtijd is. De meeste kinderen gaan uit zichzelf te laat naar bed. Ook omdat onder pubers laat naar bed gaan en ‘moe zijn’ stoer is. Het blijft dus belangrijk om je kind hierbij te begeleiden. Motiveer je kind om op tijd naar bed te gaan en maak samen afspraken.

Check hier hoe het precies zit met biologische klokken en het potentieel omdraaien van dag- en nachtritmes. Heb je behoefte aan een snelcursus pubers? Check onze top 10 tips pubers of ga even in chillmodus met onze stoomcursus pubers hieronder. 

Next Post