(Wat te doen als alles verandert?)
Ouderschap is meer dan opvoeden alleen. Het krijgen van een kind is best een ingrijpende gebeurtenis. Als je een kind krijgt, verandert er veel. Je relatie verandert (minder tijd voor elkaar, maar vaak ook meer genieten met elkaar én de baby), je ervaart ineens een andere balans tussen werk en gezin, je sociale contacten veranderen (minder spontaan misschien, minder vaak ook), de financiële situatie verandert en dit alles vraagt ook best veel van jouw aanpassingsvermogen. Check onderstaande tips voor een snelcursus ouderschap.
Je kind staat op nummer 1? We zeggen het graag, maar eerlijk is eerlijk: het kan niet waar zijn. Als jij onderuit gaat, bijvoorbeeld omdat je onvoldoende tijd hebt voor jezelf, of als jij en je partner uit elkaar gaan, bijvoorbeeld omdat jullie geen tijd meer maakten voor elkaar, heeft dat ook invloed op het welzijn van je kind. Denk aan de veiligheidsvoorschriften in het vliegtuig. Als de luchtdruk wegvalt, zet je eerst het zuurstofmasker bij jezelf op en pas daarna bij je kind. Zo is het ook in het ‘echte’ leven. Plan dus tijd in voor jezelf en geef je partner de ruimte het van je over te nemen. (en ga dan niet in de tussentijd het huis schoonmaken, maar geniet even op jouw manier van je vrije moment)
Bereid je met alle liefde voor op de komst van de baby, maar ook op de komst van jou als moeder en jou als vader. Dat noemen we ‘ouderschap’ en dat gaat verder dan opvoeden alleen. Het gaat bijvoorbeeld om gezinswaarden, verdeling werk en gezin en wie doet wat.
Kinderen ontwikkelen zich in zo’n razend tempo dat dit het uiterste van jouw flexibiliteit vraagt. Heb je net een lekker ritme gevonden, wordt dat weer verstoord door plotselinge enge dromen in de nacht, ineens weer bedplassen of eindeloze verkoudheidsgolven doordat je kind van alles oploopt op de kinderopvang. Wat jouw ritme ook verstoort, probeer het te accepteren. Het hoort nou eenmaal bij kinderen. Laat perfectionisme los, laat ‘het’ los.
Bedenk dat vanaf nu (nu je ouder bent) iedereen om je heen, familie, vrienden, collega’s, zorg- of opvangprofessionals een mening zullen hebben over jou als ouder. Weet het. Negeer het.
Bedenk dat vanaf nu iedereen om je heen, familie, vrienden, collega’s, zorg- of opvangprofessionals je willen helpen en ondersteunen. Weet het. Accepteer het. (En durf hulp te vragen als dat nodig is)
Geen kind ontwikkelt zich precies hetzelfde. Vergelijk je kind dus niet met anderen, dat word je alleen maar onrustig van. Denk aan de andere kant ook niet dat jouw kind fantastisch is en alles veel beter, sneller etc kan. Jij vindt jouw kind fantastisch en dat is logisch, maar voor alle anderen is jouw kind gewoon een kind.
Houd je financiën goed in de gaten. Met de komst van een kindje verandert er veel en maak je behoorlijk veel kosten, bijvoorbeeld aan kinderopvang. Als je je daar niet bewust van bent, loopt het al snel in de papieren. Check bijvoorbeeld de werkzorgberekenaar om te zien wat de komst van een kindje in jouw/jullie geval betekent voor je portemonnee.
Probeer nu al na te denken over je kind dat ouder wordt. Nu heb je een baby, een peuter of een basisschoolkind. Maar de tijd vliegt, hoe ziet het leven eruit als je kind ouder wordt? Koop je een huis? Is het een kindvriendelijke buurt? Kan je kind straks buiten spelen zonder jouw toezicht? Is er voldoende groen? Scholen? Verbouw je zij of haar kamer? Is het niet teveel een kinderkamer waar je puber zich later ongemakkelijk voelt?
Schuldgevoel is een groot ding voor ouders; voor moeders én vaders. Houd elkaar dus in de gaten. Schuldgevoel over te weinig geld hebben, of te weinig tijd met je kind, of niet goed weten hoe je je kind het beste kunt helpen. Je partner wordt moeder of vader en heeft liefde, steun en bevestiging nodig. En jij ook, dus heb het hierover met elkaar (en met vrienden, andere ouders).
Tijdens de tropenjaren na de geboorte van het eerste kind belandt 83% van de stellen in een relatiecrisis. Een deel daarvan gaat ook daadwerkelijk uit elkaar. Soms omdat ze toch niet bij elkaar passen, maar ook omdat ze uit elkaar zij gegroeid. In de struggle om tijd die besteed moet worden aan werk en gezin, wordt de relatie nogal eens vergeten. Om dit te voorkomen is het een handige truc om een vast oppasmoment in te plannen. Bijvoorbeeld om de week de vrijdagavond. Dat scheelt organisatie want alle betrokkenen hebben het in hun agenda staan en ook al ben je eigenlijk best moe, je gaat toch. Want afspraak is afspraak. En dat geldt ook voor die met jezelf.