Zorgt voor onze jeugd.
Jeugdzorg is wat het woord zegt: zorg voor de jeugd zodat ze veilig kunnen opgroeien. Jeugdzorgorganisaties helpen kinderen, jongeren en hun ouders daarbij als het hen zelf (even) niet lukt.
Wat is Jeugdzorg precies?
Daar waar ouders of opvoeders het (even) niet meer alleen aankunnen, staat Jeugdzorg voor de kinderen klaar. Jeugdzorg Nederland is de branchevereniging voor organisaties die jeugdhulp, jeugdbescherming en/of jeugdreclassering bieden. Jeugd-GGZ biedt ondersteuning bij de geestelijke gezondheidszorg van kinderen en jongeren. Voor de jeugd met een licht verstandelijke beperking is er Jeugd-LVB. In Nederland wordt het stelsel van de jeugdzorg geregeld in de Jeugdwet. Die wet bepaalt dat de gemeenten bestuurlijk en financieel verantwoordelijk zijn voor alle vormen van jeugdzorg en jeugdhulp. Dit wordt in principe geboden aan kinderen en jongeren van 0 tot 18 jaar. Jeugdhulp en jeugdreclassering kunnen doorlopen tot maximaal het 23ste levensjaar. Dan moet daartoe expliciet besloten worden door de gemeente (jeugdhulp) of de rechter (jeugdreclassering).
Jeugdzorg loopt via de Gemeente
Gemeenten bieden (eerstelijns-) begeleiding voor jeugdigen en gezinnen vanuit wijkteams, buurtteams of wijknetwerken. Er zijn ook gemeenten die het anders regelen door bijvoorbeeld de taken uit te besteden aan een aparte instantie, zoals het Centrum voor Jeugd en Gezin. Bekijk hier een handig overzicht van alle hulp.
Hoe wordt deze zorg geboden?
Zorgen voor kinderen kan op veel manieren: thuis of in een instelling, kort of lang, individueel of als gezin. Meestal krijgen kinderen en jongeren de hulp vrijwillig. Soms besluit de kinderrechter daartoe. Het liefst voorkomt Jeugdzorg dat (gedwongen) hulp nodig is. Preventie speelt dan ook een belangrijke rol in de Nederlandse zorg voor jeugd. Veilig en gezond opgroeien is namelijk niet in alle gezinnen en alle omstandigheden vanzelfsprekend.
Heb je zelf hulp nodig of wil je meer weten over het werk van de verschillende jeugdzorg organisaties, klik dan op onderstaande link. Wil je het eerst zelf proberen op te lossen? Lees dan dit artikel.