(Blijf ademhalen. Het is een fase.)
Heb jij een puber? Rot voor je. Dan hoor je vast van alle kanten dat het een fase is en dat het goed komt. Maar ja, komt het nog wel goed met jou? Als vader of als moeder? Misschien dat deze Top 10 tips je kan helpen.
Verdiep je eens in ‘de puber’, bijvoorbeeld middels de boeken ‘Pubers zijn leuk. Zeker als je ze begrijpt’, Tischa Neve of ‘Het tienerbrein’ van Jelle Jolles. Deel daarnaast zoveel mogelijk je kennis en ervaringen en gevoel met andere ouders. Liefst met andere ouders die ook pubers hebben, of ze hebben gehad. Dat helpt echt! Want natuurlijk ben je niet de enige, misschien valt het met de jouwe nog wel mee, of je krijgt top tips zoals alleen ervaren ouders die kunnen geven.Of jij kan met al jouw opgedane kennis andere ouders helpen. Kortom: deel!
Tip 2 is eigenlijk net zo belangrijk en komt van puber goeroe Steven Pont. Maak, houd, leg opnieuw contact. Hoe? Toon interesse (hoe gaat het met je?), neem je puber serieus, praat en ja onderhandel over regels en grenzen. Want bedenk je hebt nog maar een paar jaar en dan kan hij of zij toch alles doen wat ie wil.
Regels, regels, regels. Die zijn (na een eerdere onderhandeling) heilig en worden gehandhaafd. Dus geen eindeloze discussies met je puber over geld, thuiskomtijden, schermtijd, alcohol & drugs gebruik etc. Regels stellen, handhaven en consequenties verbinden aan het verbreken ervan. Dit geldt ook voor normen en waarden in je gezin. Deel die met je puber en houd je eraan. Ooit zal hij of zij het begrijpen en met respect terugkijken.
Vertrouw op je kind. Vertrouw op jezelf als ouder. Ook al zit je ineens in een totaal andere vibe met je kind, jullie zijn uiteindelijk beiden nog steeds hetzelfde.
Houd de natuurlijke hiƫrarchie in stand. Ga niet op hetzelfde niveau zitten bakkeleien, of ruziemaken maar blijf rustig en in controle (ook als de stoom uit je oren slaat, weet dat het niet te zien is). Blaas die stoom af bij vrienden en je eventuele partner.
Vertel je puber niet de hele tijd wat ie moet doen, maar laat hem of haar er zelf opkomen. Stel slimme vragen of houd je even van de domme.Zo zet je je puber in zijn of haar kracht. En een klein toneelspel op z’n tijd is best leuk, voor je het weet krijg je er aardigheid in.
In het verlengde van de vorige tip, geef je puber de kans om fouten te maken en laat ze zelf dingen ervaren. Geen sportkleding in de wasmand? Pech gehad, dan maar in vieze kleren sporten, dan leert hij of zij het wel. (Beter nog: leer je puber de was doen).
Pubers (zelfs met snorretje, stinkoksels of overslaande stem) zijn net kinderen. Belonen werkt beter dan straffen. Geld is bijvoorbeeld een goede drijfveer. Dus klusjes doen betekent punten verdienen en zoveel punten betekent dubbel zakgeld. Of zoiets. Complimenten zijn ook goud waard en kosten niets.
Toon je emoties. Als al dat pubergedrag op je zenuwen werkt of je maakt je serieus zorgen over het welbevinden van je puber of zelfs hoe dat later moet, bespreek het! Neem je kind mee in jouw zorgen, dan voelt ie ook dat je echt om hem of haar geeft.
Er mag gelachen worden. Natuurlijk vergaat het lachen je soms dagelijks in een huishouden met een puber, maar een aanpak met humor en complimentjes (al is het maar over de kleinste dingen) werkt echt beter. Voor je puber en voor de rest van het gezin.