En het helpt ook niet.
Schuldgevoel is een veel voorkomende emotie bij ouders. In de combinatie werk en zorg en zeker in de tropenjaren met jonge kinderen kom je constant tijd tekort. Een gevoel van falen zowel naar je werk als naar je kind is dan best logisch. Maar wat zou je tegen een vriend of vriendin zeggen in diezelfde situatie? Wees lief voor jezelf!
Kom los van dat schuldgevoel
Je wilt alles goed doen, je kindje beschermen tegen pijn en verdriet, niets over het hoofd zien en al je aandacht evenredig verdelen… Dat valt nog niet mee. Geen wonder, dat vrijwel iedere ouder wel eens last heeft van schuldgevoelens. Heel normaal, maar ook helemaal niet nodig en soms zelfs schadelijk. Schuldgevoelens kunnen je immers een hoop stress opleveren. Weten wat je eraan kunt doen? Bedenk in de eerste plaats:
– Fouten maken hoort erbij en alleen van fouten kun je leren: dat geldt voor jou én voor je kind;
– Hoe alert je ook bent: je kunt niet ieder signaal opvangen. En soms schat je dingen gewoon anders in dan ze zijn;
– Je hebt niet op alles invloed in het leven van je kind: je kunt je kind niet tegen alle tegenslagen beschermen;
– Je bent niet de enige: veel andere ouders zullen hetzelfde ervaren. Praat erover: vaak lucht dat op;
– Je kind stapje voor stapje loslaten en dingen zelf laten ervaren, uitzoeken en oplossen hoort ook bij opvoeden;
– Er is hulp wanneer je voelt of merkt dat je niet goed voor je kind kunt zorgen (bijvoorbeeld wanneer je zelf door een crisis gaat): praat erover met familie of vrienden, zoek hulp bij je huisarts of het Centrum voor Jeugd en Gezin. Zij zijn er voor jou.
Heb je vooral last van schuldgevoelens vanwege je werk?
Er wordt meestal gesproken over werkende moeders die zich schuldig zouden voelen. En het klopt dat de moederschapscultuur in Nederland daarin een belangrijke rol speelt. Is een werkende moeder wel een goede moeder? Dat schuldgevoel komt bijvoorbeeld doordat ze hun kind naar de opvang brengen, in plaats van zelf bij hen te zijn, omdat ze het gevoel hebben dat hun kind minder aandacht van ze krijgt dan het verdient. Toch zien we steeds meer vergelijkbare gevoelens bij vaders. Ook zij willen werk en zorg combineren en ervaren de knelpunten dagelijks.
Pak deze in ieder geval mee
Of je nou een (ook) zorgende vader of (ook) werkende moeder bent, bedenk dit:
– Je kunt er niet 100% van de tijd zijn en alles goed doen (ook al leek het voor jouw moeder vroeger misschien een vanzelfsprekende zaak);
– Je kind hóeft ook niet continu alle aandacht. Zelf de wereld en andere mensen ontdekken en dingen op te lossen;
– Zolang je je vinger aan de pols hebt en weet hoe het met je kind gaat, kun je er ook zijn op de momenten dat je écht nodig bent;
– Werk brengt niet alleen geld in het laatje, het geeft ook voldoening. Deel met je kind wat je leuk vindt aan je werk: goed voorbeeld doet goed volgen en als jij lekker in je vel zit, is de kans groter dat ook jouw kind gelukkig is. Schuldgevoel leidt tot stress, ook bij je kind.
– Als je kind de opvang bezoekt, leert het van de sociale omgang met andere kinderen en medewerkers. Veel activiteiten zijn bovendien niet alleen leuk, maar ook anders dan thuis en goed voor de ontwikkeling.
Nog een paar tips:
• Maak keuzes, doe wat bij jou past en leg de lat lager voor jezelf. Misschien hoeft je huis niet altijd van top tot teen te glimmen. Misschien kan de was wel een paart dagen wachten. En weet dat niemand altijd maar een “ja” van je verwacht. Nee zeggen is altijd een optie.
• Doe vooral dingen die je leuk vindt, thuis en op je werk;
• Verdeel de tijd duidelijk: je werkt, óf je bent met je kind bezig. Probeer niet alles tegelijk. Leer je kind ook zichzelf vermaken.
Meer weten?
Check opvoeden.nl want soms moeten we ook onszelf nog een beetje opvoeden of voor een spoedcursus werk en zorg combineren onze top 10 tips werk en zorg.