Er zijn 10 momenten dat dat moet.
Ontvang jij kinderopvangtoeslag en verandert er iets in je situatie? Er zijn 10 momenten waarbij je op moet letten als je kinderopvangtoeslag krijgt.
Kinderopvangtoeslag aanpassen
Als er iets verandert, zoals een andere baan of inkomen of je gaat trouwen of juist scheiden dan moet je wijzigingen doorgeven via Mijn toeslagen of de app Kinderopvangtoeslag. Hoeveel toeslag je als ouder maandelijks krijgt, hangt namelijk af van jouw situatie. Bijvoorbeeld hoeveel je dat jaar verwacht te verdienen en van hoeveel opvang je elke maand gebruikmaakt. Verandert hierin iets, dan heeft dat ook invloed op de toeslag waar je recht op hebt. En jij als ouder bet verantwoordelijk voor het doorgeven van wijzigingen. Er zijn 10 momenten wanneer je op moet letten.
Geef veranderingen tijdig door
Als je geen veranderingen doorgeeft, wordt pas bij de definitieve berekening na afloop van een jaar duidelijk dat jouw werkelijke situatie anders was. Je hebt dan te veel of te weinig toeslag gekregen, met het gevolg dat je toeslag terug moet betalen of terugkrijgt. Dus verandert er iets in je situatie? Check en wijzig je gegevens via Mijn toeslagen of de app Kinderopvangtoeslag.
Kinderopvangtoeslag aanvragen?
Heb je nog geen kinderopvang toeslag maar wil je die juist aanvragen? Check dan dit artikel.
Wil jij meer slimme tips om werk en zorg te combineren? Bekijk onderstaande stoomcursus werk en zorg en doe er je voordeel mee.
Vergeet dan niet je maandelijkse opvanguren aan te passen. Heb je tijdelijk helemaal geen opvang nodig? Zet dan je opvanguren op 0 uur. Dan wordt je kinderopvangtoeslag tijdelijk stopgezet. Heb je weer opvang nodig, dan pas je de opvanguren gewoon weer aan.
Zet je kinderopvangtoeslag dan meteen stop.
Geef dan je nieuwe inkomen door. Verandert je inkomen binnenkort en wil je nu alvast weten welke gevolgen dit heeft voor je kinderopvangtoeslag? Maak dan een proefberekening.
Ook dan verandert je situatie ingrijpend. Hoeveel je precies gaat verdienen, weet je als ondernemer vaak nog niet. Maak daarom een schatting en geef deze door. Check vervolgens elk kwartaal of je schatting nog klopt.
Vanaf het moment dat je geen baan meer hebt, heb je nog 3 maanden recht op kinderopvangtoeslag. Daarna vervalt je recht op kinderopvangtoeslag. Geef het daarom meteen door als je geen baan meer hebt.
Geef dan door dat je niet meer werkt en dat je een studie gaat volgen. Dan berekent Belastingdienst/Toeslagen op basis van jouw nieuwe situatie op hoeveel toeslag je recht hebt. Wil je nu alvast weten of jouw studie recht geeft op kinderopvangtoeslag? Bekijk het hier.
Dat heeft ook gevolgen voor je kinderopvangtoeslag. Geef je nieuwe situatie door. En doe de ‘Scheiden checklist’ om te zien wat je nog meer moet regelen.
Geef dan eenvoudig aan dat er nog een kind naar de opvang gaat.
Dan mag jouw zoon of dochter alleen nog maar naar de Buitenschoolse Opvang. Ook voor de Buitenschoolse Opvang kun je kinderopvangtoeslag krijgen. Om te bepalen op hoeveel toeslag je dan recht hebt, geef je aan dat je kind naar een nieuwe opvang gaat en vul je de gegevens uit het nieuwe opvangcontract in.
Het tarief kan elk jaar per 1 januari veranderen. Geef wijzigingen altijd door. Je vindt het tarief meestal in het contract van jouw opvangorganisatie.