(De manier voor een leuke en goede financiële opvoeding.)
Zakgeld is een mooie manier om je kind vanaf een jaar of zes met geld om te leren gaan. Het leert dan de waarde van geld waarderen en keuzes te maken. Bijkomend voordeel, door je kind zakgeld te geven help je mee aan het verbeteren van zijn of haar rekenvaardigheid. Hoe pak je dat aan en waar moet je allemaal mee rekening houden? Check onderstaande tips voor een snelle cursus zakgeld.
Bedenk dat kinderen nauwelijks nog in aanraking komen met geld en daardoor ook een grotere kans lopen om slecht met geld te leren omgaan. Zakgeld geef je dus, zeker op jonge leeftijd, bij voorkeur cash. Gewoon munten, briefjes, een spaarpot en in de winkel uitrekenen of je iets wel of niet kunt kopen en wat je dan nog overhoudt.
Begin je met zakgeld, leer je kind dan al snel ook aan om een deel te sparen. Bespreek de mogelijke spaardoelen en stimuleer je kind het sparen ook vol te houden. Door een deel verplicht te laten sparen kan je over het andere deel ook echt afspreken dat je kind helemaal zelf mag weten wat hij of zij ermee doet. Vergeet dan alleen niet snoep (deels) als uitzondering te benoemen, want anders moet je daar misschien weer op terug komen. Spreek ook af of en hoeveel je kind aan cadeautjes voor anderen (vriendjes, vriendinnetjes, familie) mee betaalt.
Geef niet teveel (bedenk bijvoorbeeld daarbij dat 30% van de kinderen geen zakgeld krijgt) en geef het altijd op hetzelfde moment (elke week/maand/kwartaal). Kijk op Nibud wat ongeveer de richtlijnen zijn.
Heeft je kind voldoende ervaring opgedaan met cashgeld open dan een bankrekening. Eerst kan daar bijvoorbeeld het te sparen bedrag naartoe gaan en later kan je kind daar ook het zakgeld op ontvangen en langzaam leren te betalen met een pinpas. Bedenk dat jonge kinderen erg gul kunnen zijn, dus geef de pas niet zomaar mee zonder controle.
Gaat je kind naar de middelbare school? Dan is het gemiddelde zakgeld zo’n 15 – 20 euro per maand. Maar denk ook eens na over kleedgeld. Dat zijn vaak iets grotere bedragen dan zakgeld dus leert je kind daar ook mee omgaan en eigen keuzes maken. Het is aan jou, maar spreek dan wel af met je kind of hij of zij zelf mag weten of er ook kleding van wordt gekocht of ook mag worden ingezet voor een avondje film of een Mc’Donalds bezoek.
Straf je kind niet met zakgeld en laat hem of haar er ook niet voor werken. Natuurlijk kun je wel afspreken dat er klusjes gedaan kunnen worden om extra geld te verdienen. Spreek dan van te voren af wat er gedaan wordt voor welk bedrag en houd je eraan. Begin laag, hoger kan altijd, lager wordt een lastiger verhaal. Extra geld kun je ook inzetten om goed gedrag te belonen. Wil je dat je kind meer boeken leest? Beloon hem of haar financieel. Inderdaad, dat is een beetje omkopen, maar in het geval van lezen heiligt het doel soms de middelen.
Heeft je kind een mobiele telefoon? Bespreek dan goed wat dit kost en wie wat betaalt, ook als de telefoon stuk gaat of kwijt raakt. Ook al laat je je kind nergens voor opdraaien, het is goed als ze beseffen wat het kost.
Hoe? Neem bij wijze van experiment een keer je totale maandbudget van het gezin in contanten op en verdeel het geld over alle te betalen posten. Kinderen zullen versteld staan van wat alles kost en hoeveel je na vaste lasten overhoudt voor ‘leuke dingen’ een keer een extra paar gympen of een avondje film.
Maak je kind bewust van de noodzaak tot consuminderen en fair trade (als jij dat ook belangrijk vindt). Bestelt je kind online bij de bekende Chinese websites of koopt je kind alles bij de Primark? Heb het erover en spreek er iets over af. Een afspraak kan bijvoorbeeld zijn dat je iets leuks in de winkel nooit direct koopt, maar eerst even naar buiten gaat en nog even rustig nadenkt: wil ik dit echt hebben of is het een oprisping? Of dat je kind naast fast fashion ook vintage kleding koopt. Wat het jullie ook afspreken, het is goed om bewustzijn op koopdrang te bespreken.
Zet alle afspraken rondom zakgeld, kleedgeld en verdienend in een contract waarin all rechten en plichten genoemd zijn. Zo maak je er een officieel momentje van.