Leuker kunnen we het niet maken. Wel makkelijker.
Als je werkt, studeert, in een traject naar werk zit of een inburgeringscursus volgt, heb je recht op kinderopvangtoeslag. Kinderopvangtoeslag is een tegemoetkoming voor ouders in de kosten van de kinderopvang. Hieronder lees je wat er bij kinderopvangtoeslag aanvragen komt kijken.
Kinderopvangtoeslag aanvragen
Er zijn een paar dingen die goed zijn om te weten:
- Je vraagt de toeslag aan bij de Belastingdienst. Je vindt hier ook heel veel praktische informatie zoals waar je aan moet voldoen om toeslag te krijgen.
- Check het Landelijk Register Kinderopvang of jouw kinderopvangorganisatie of gastouderbureau officieel geregistreerd is. Dit moet om kinderopvangtoeslag voor die locatie aan te vragen. Ook vind je hier de inspectierapporten van de GGD. Dan kan je gelijk kijken hoe goed de organisatie is of waar verbeterpunten liggen.
- Je betaalt altijd ook een stuk zelf, dat noemen ze de eigen bijdrage. Deze is gebaseerd op je inkomen. Hoe hoger je inkomen, hoe hoger je eigen bijdrage. Je kan hiervoor een proefberekening maken, zodat je weet hoeveel je gaat betalen en hoeveel je terugkrijgt.
- Per dagdeel, per uur, een vast bedrag, bemiddelingsbijdragen: de kosten voor kinderopvang wisselen per kinderopvangorganisatie en soort opvang, maar kunnen flink oplopen. De grote lijnen vind je op de website van BOinK en in hun brochure Prijzen in de Kinderopvang.
- De toeslag is ook gebaseerd op een maximum uurtarief. Dit wordt ieder jaar door het ministerie van Sociale Zaken vastgesteld. Als jouw kinderopvang meer vraagt dan het maximum uurtarief, dan betaal je dat ook zelf. Dus als het maximum uurtarief 8 euro is en jouw opvang vraagt 8,25. Dan betaal je 0,25 cent per uur zelf.
- Je kan tot 3 maanden terug toeslag aanvragen. Alles ervoor wordt niet meer vergoed.
- Je ontvangt een vergoeding voor maximaal 230 uur opvang per kind per maand.
- Om kinderopvangtoeslag aan te vragen ga je met je DigiD naar Mijn Toeslagen. Geef nooit je DigiD aan iemand anders. Mocht iemand je helpen om de toeslag aan te vragen, zorg er dan voor dat ze niet jouw DigiD kunnen zien.
Als je kinderopvangtoeslag krijgt…
Als je vervolgens de kinderopvangtoeslag krijgt, waar moet je dan opletten?
- Verandert er iets in jouw situatie, bijvoorbeeld in je inkomen of het aantal opvanguren? Geef het meteen door via mijn toeslagen of via de app kinderopvangtoeslag. Doe dit zo snel mogelijk. Er zijn maar liefst 10 momenten waarop er iets kan veranderen of waarbij jij iets moet veranderen in de kinderopvangtoeslag.
- Als je de app gebruikt, zet dan de optie ‘meldingen’ aan via de instellingen van je mobiel. Dan krijg je een seintje als er een bericht voor je is, bijvoorbeeld om je gegevens extra te controleren.
- Heb je een wisselend inkomen? Zet voor elk kwartaal een reminder in je agenda om je gegevens te checken en eventueel te wijzigen
- In dit filmpje kan je zien hoe je wijzigingen doorgeeft.
Meer weten over kinderopvangtoeslag aanvragen?
Check de betrouwbare informatie van de Rijksoverheid.
Meer weten over hoe en waar je kinderopvangtoeslag kunt aanvragen?
Check de informatie hierover van de Belastingdienst.
Meer weten over de makers van dit platform?
Ga naar Stichting Voor Werkende Ouders en ontdek wat zij nog meer voor ouders doet.