We kunnen allemaal iets doen.
Pesten lijkt niet uit te roeien. Meer weten over het stoppen van pesten, helpt.
Pesten is nog altijd een veelvoorkomend probleem onder kinderen. Het gebeurt ook steeds vaker online (cyberpesten). Iemand wordt gepest wanneer hij of zij herhaaldelijk en langdurig wordt blootgesteld aan negatieve handelingen door één of meer personen. Of het nu fysiek, door buitensluiten, uitlachen en uitschelden, gebeurt, of dat er sprake is van roddelen, spullen kapotmaken of weggooien/verstoppen, het effect van pesten is misschien niet altijd meteen zichtbaar, maar wél altijd schadelijk.En niet alleen voor de gepeste (en de pester), ook voor de omgeving. Pesten creëert een onveilige sfeer waar iedereen onder lijdt.
Pesten stoppen
Op tijd herkennen is dus belangrijk. Blijft het bij plagen over en weer, waarom alle betrokkenen kunnen lachen, is er weinig aan de hand. Maar als bepaald gedrag blijft duren en door (één van) de ontvanger(s) niet meer als grappig wordt gezien, wordt het pesten. En dat kan niet zomaar gestopt, al helemaal niet door degene die gepest wordt.
Wel zijn er verschillende dingen die je als ouder kunt doen om pestgedrag te voorkomen en te stoppen, of je kind nu slachtoffer, dader of omstander is. Het begint bij een veilige sfeer. Daar op inzetten helpt de hele groep. Daarnaast is het belangrijk de gepeste te horen en geloven. Alleen zeggen dat je van je af moet bijten helpt niet, want de pester staat altijd hoger in hiërarchie. Meer over hoe je pestgedrag herkent en hoe je kunt helpen dit te stoppen, lees je hier. Kijk onderstaande video van 1 minuut als je de impact van pesten wilt voelen. Ook een mooie video wellicht om aan de keukentafel als gezin te bekijken.
Behoefte aan een stoomcursus pesten? Check onze top 10 tips pesten.